Комплет – Велики рат I

Шифра производа: АК8
Комплет – Велики рат I
Повез / Писмо:
Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20.5 cm
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 3,800.00 RSDЦена са попустом: 1,490.00 RSD

60% попуста на пакет од три књиге о Великом рату!

Комплет садржи наслове:

Књига Срби на Корзици је посвећена јубилеју стогодишњице од почетка Првог светског рата и победе савезничке војске. Проткана је аутентичним записима, сачуваним оригиналним фотографијама и документима насталим приликом боравка српских војника на француском острву Корзика од 1915. до 1919. године.

Уз ову књигу одабрали смо мемоарске записе Мејбел Синклер Стобарт, управнице британске болнице у Крагујевцу у време Првог светског рата, чије речи и данас одзвањају:

„Моје претходно ратно искуство потврдило је моје уверење да је сарадња жене у рату од суштинске важности за укидање рата у будућности. То јест, од суштинске важности за повратак цивилизације.“

Француска сведочанства о повлачењу из Србије  објављена су углавном док је рат још трајао. Она су се обраћала француским читаоцима и имала су пропагандни аспект којим се желело објаснити Французима зашто је Француска подржавала свог младог српског савезника на Балкану у плановима које је оспоравао значајан број савременика.

Пуна цена комплета: 3.800,-
Цена с попустом: 1.490,-

Зоран Радовановић

Зоран Радовановић је рођен 20. 6. 1959. године у Дреновцу, од оца Славка, земљорадника, и мајке Милице – Цице, рођене Вешић из Мачванског Метковића, домаћице. Осмогодишњу школу завршио је у Дреновцу, Педагошку академију у Шапцу а Учитељски факултет у Ужицу.

Своје радове објављивао је у бројним листовима и часописима а радови су му превођени на руски језик.

 


Мејбел Синклер Стобарт

Једна од готово заборављених, а веома заслужних жена из велике групе Самарићанки које су дошле у Србију, била је и једна необична жена – госпођа Мејбел Синклер Стобарт, која је када је дошла у Србију имала 53 године.

Неко време је руководила радом енглеске болнице у Бриселу, а по паду Белгије била је заробљена и осуђена на смрт као енглески шпијун, али се некако извукла.

У априлу 1915. године кренула је са својом јединицом за Србију. Добили су распоред у Крагујевцу.

Госпођа Стобарт је била пријатно изненађена српским официрима са којима се често сретала. Имала је лепо мишљење и о Србима пацијентима болнице.

Била је веома прилагодљива и прихватила је обичаје средине, учила је и српски језик, а знала је често увече да слуша и гуслара који је свирао и певао јуначке песме.

Описала је и коло за које је рекла да је, као и српска музика и српска књижевност, одржало дух српске трагичне историје.


Станислав Сретеновић

После стицања доктората Европског универзитета института у Фиренци, Станислав Сретеновић ради као виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду.

Међу бројним научним публикацијама у Србији, Француској и Европи објавио је као аутор или ко-аутор књиге: Француска и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца (Београд, ИСИ, 2008), Амбасада Француске у Београду (Париз, 2013) и Лексикон Првог светског рата у Србији, Београд, 2015.

Говори и пише на српском, француском, енглеском и италијанском језику.

Будите први који ће написати рецензију “Комплет – Велики рат I”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.