Utopija – imigracija ostati ili ne

Šifra proizvoda: 29597
Utopija – imigracija ostati ili ne
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Autor:
Broj strana / Povez / Pismo:
468 / Broširan / Latinica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 9788651512110
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 299,00 din.

Uvod u prethodno i ovo izdanje

Knjiga Utopia’s Suicide pisana pod pseudonimom Džon Paul (od imena oca Jovana i očuha Pavla) beše izdata 2013, a ista je na našem jeziku Utopije Samoubistvo pod pseudonimom Ivan Urlik izdata 2014. Obe knjige, pored elektronskog izdanja engleske verzije, behu lansirane i u mekom i u tvrdom povezu, u SAD i Engleskoj, a izdavač je bio britanski „Authorhouse”. Sada je izašla i treća knjiga Utopija, opet na našem jeziku, pod stvarnim imenom autora, kod izdavačke kuće „Prometej” iz Novog Sada. Knjiga je, kako kaže autor,  svedok našeg, vojvođanskog načina razmišljanja i delanja, zasoljena uticajima specifičnim kako za Vojvodinu, tako i za Ameriku! Poželjno je da ovu satirično-dramatičnu epopeju pročita i preporuči i svaki naš „novi” i starodrevni Vojvođanin.

Sadržaj

Sadržina ovog kolaža je interpretacija ličnih životnih avantura diljem dva kontinenta, u odbljesku značajnih istorijskih trenutaka uglavnom pre emigracije (u prvoj knjizi) i u imigraciji (u ovoj knjizi). Priča je obojena romantičnim zanosom i subjektivnim impresijama imigranata, koji došavši u Ameriku u potrazi za boljim životom, očekivaše obećanu zemlju na tacni. Međutim, milosti nema ni u emi-, ni u imi-graciji. Da li je ova memorabilija nepristrasna evaluacija i objektivno beleženje iskustava, ili pristrasni izliv emocija, izrugivanja i sarkazma, ali i oduševljenja i obožavanja? „Melšpajz” svega toga je relativno suvo prenesen na papir. Ova kakofonija, bez obzira na kategorizaciju, može svakom iole ljubopitljivom umu razbiti fatamorganu zanosnog Novog Sveta, i ukazati na moguće puteve u potrazi za srećom.

Ivan Jurik

Ivan Jurik bi rođen u praskozorje Drugog svetskog rata, a 1969, imigrant Ivan stiže u svoju Utopiju. Suočivši se sa tamošnjom socijalno-ekonomskom klimom, pronalazi da Amerika nije baš ono što se od spolja pričinjavalo. Naviknut u postojbini da sagledava izvitoperenosti kritičkim okom, Ivan se smeje nedostacima svoje nove zemlje. Ipak, uprkos preprekama, nastavlja osvajanje novog kontinenta. Danas u SAD, Ivan je još uvek u građevinskom inženjeringu, a supruga Mirjana je uspešni mašinski inženjer. Od njihovo četvoro odrasle dece, troje imaju fakultetsko obrazovanje, dok najmlađe završava farmaciju. Sa dosad dve izdate knjige na rabošu, Ivan Jurik sastavlja treći deo trilogije, na oba jezika.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Utopija – imigracija ostati ili ne”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.