Утопија – имиграција остати или не

Шифра производа: 29597
Утопија – имиграција остати или не
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
468 / Броширан / Латиница
Димензије: 20 cm
ИСБН: 9788651512110
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900,00 дин.Цена са попустом: 720,00 дин.

Увод у претходно и ово издање

Књига Utopia’s Suicide писана под псеудонимом Џон Паул (од имена оца Јована и очуха Павла) беше издата 2013, а иста је на нашем језику Утопије Самоубиство под псеудонимом Иван Урлик издата 2014. Обе књиге, поред електронског издања енглеске верзије, беху лансиране и у меком и у тврдом повезу, у САД и Енглеској, а издавач је био британски „Authorhouse”. Сада је изашла и трећа књига Утопија, опет на нашем језику, под стварним именом аутора, код издавачке куће „Прометеј” из Новог Сада. Књига је, како каже аутор,  сведок нашег, војвођанског начина размишљања и делања, засољена утицајима специфичним како за Војводину, тако и за Америку! Пожељно је да ову сатирично-драматичну епопеју прочита и препоручи и сваки наш „нови” и стародревни Војвођанин.

Садржај

Садржина овог колажа је интерпретација личних животних авантура диљем два континента, у одбљеску значајних историјских тренутака углавном пре емиграције (у првој књизи) и у имиграцији (у овој књизи). Прича је обојена романтичним заносом и субјективним импресијама имиграната, који дошавши у Америку у потрази за бољим животом, очекиваше обећану земљу на тацни. Међутим, милости нема ни у еми-, ни у ими-грацији. Да ли је ова меморабилија непристрасна евалуација и објективно бележење искустава, или пристрасни излив емоција, изругивања и сарказма, али и одушевљења и обожавања? „Мелшпајз” свега тога je релативно суво пренесен на папир. Ова какофонија, без обзира на категоризацију, може сваком иоле љубопитљивом уму разбити фатаморгану заносног Новог Света, и указати на могуће путеве у потрази за срећом.

Иван Јурик

Иван Јурик би рођен у праскозорје Другог светског рата, а 1969, имигрант Иван стиже у своју Утопију. Суочивши се са тамошњом социјално-економском климом, проналази да Америка није баш оно што се од споља причињавало. Навикнут у постојбини да сагледава извитоперености критичким оком, Иван се смеје недостацима своје нове земље. Ипак, упркос препрекама, наставља освајање новог континента. Данас у САД, Иван je још увек у грађевинском инжењерингу, а супруга Мирјана је успешни машински инжењер. Од њихово четворо одрасле деце, троје имају факултетско образовање, док најмлађе завршава фармацију. Са досад две издате књиге на рабошу, Иван Јурик саставља трећи део трилогије, на оба језика.

Будите први који ће написати рецензију “Утопија – имиграција остати или не”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.