Milosrdni anđeo

Šifra proizvoda: 29865
Milosrdni anđeo
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
201 / Tvrd / Latinica
Dimenzije: 21 × 14 cm
ISBN: 978-86-515-1362-9
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 299,00 din.

Ovom knjigom naš ugledni filmski, pozorišni i TV autor, putopisac, esejista i pedagog pokazuje da je i vrstan pripovedač. Današnji čovek kratko pamti, a Draškovićevih sedam priča, najviše pomoću vremena i emocija, vode čitaoca kroz likove opsednute svakodnevnim životnim problemima, likove koji „trpe istoriju“ i njene posledice. Danas je previše svega na svetu, a ipak nedostaje onog elementarnog – ljubavi i spokojstva. Nije slučajno na početku knjige citiran Hju Odn: Moramo se voleti ili umreti.

Milosrdnim anđelom srpska pripovetka postaje uistinu bogatija, a Drašković pokazuje da i kao pripovedač ostavlja snažan lični pečat svojim posebnim umećem kazivanja i posmatranja. Zgusnut pogled ovog autora kaže nam: Vreme koje imamo je dragoceno. Čovek treba da ga upotrebi na pravi način, ali – na kraju, najvažnije je da sačuva svoju dušu.

Ovo je poruka reditelja koji je uočio svoje studente: Život treba živeti, a ne režirati.

 

Boro Drašković

Boro Drašković (Sarajevo,1935) pozorišni i filmski reditelj, diplomirao je režiju na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u klasi prof. Huga Klajna. Radio je najpre kao novinar sarajevskog lista Oslobođenje, a 1959. godine počeo je da režira u sarajevskom Narodnom pozorištu. 1965. godine postao je stalni reditelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Od 1976. godine profesor je režije na novosadskoj Akademiji umetnosti. Šef je Katedre za režiju, a drži multimedijalnu nastavu glume i režije. Režirao je, između ostalog, sledeće predstave: Kad su cvetale tikve, Ćelava pevačica, Stradija, Mrtve duše, Hamlet, Henrih IV, a za režiju Sartrovih Prljavih ruku dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda 1967. godine. Režirao je i igrane filmove: Horoskop, Nokaut, Usijanje, Život je lep, Vukovar jedna priča. Drašković se bavi i književnošću. Objavio je zbirku pripovedaka i dramu Rašnirane cipele, knjigu rediteljskih beležaka iz pozorišta Promena, knjigu razgovora sa rediteljima Paradoks o reditelju i zapise o pozorištu Kralj majmuna.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Milosrdni anđeo”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.