Japanski divan

Šifra proizvoda: 29376
Japanski divan
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
109 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1077-2
Godina izdavanja: 2015.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 199,00 din.

U Japanskom divanu glavni junak, muškarac srednjih godina, po­reklom iz male srednjoevropske zemlje, pokušava da prevaziđe iri­tantno osećanje različitosti i da makar malo zaviri iza zavese koja ga odvaja od japanskog načina razmišljanja pri čemu vodi borbu sa te­škim jezikom, nerazumljivim simbolima i ritualima.

Nesigurnost koju junak sve vreme oseća izazvana je susretom kul­tura i činjenicom da sve može biti drugačije, pa i suprotno našim verovanjima i navikama. Naše sigurnosti su krhke, raznolikost ume da nam bude neugodna, ometa nas i provocira, ali se ne može izbeći.

Roman, ili putopisna novela, kako je najčešće kritika klasi­fikuje, ima dva komunikativna nivoa: esejistički i narativni.  Kroz odnos Evropljanina i Japanke autor se bavi ljudskim slabostima.

Dušan Šimko

Dušan Šimko, slovački pisac i publicista, rođen je 1945. u Košicama. Neposredno po okupaciji Čehoslovačke 1968. emigrirao je u Švajcarskoj koja mu je dala politički azil. U Bazelu je završio studije i danas radi kao docent na Geografskom institutu Univerziteta u Bazelu. Predavao je takođe na univerzitetima u Tokiju, Kjotu, Honkongu, Pragu, Bratislavi i nemačkom Frajburgu.

Objavio je knjige: Maraton Chuana Zabalu (1984); Japanski divan (1993); Šesta zastava (1997); Esterhazijev batler (2000); Egzil u Bazelu (2003); Gubio – knjiga doušnika (2009); Mermer i i granit ( 2018) i literarni bedeker na nemačkom jeziku Košice-Kaschau. Ein Reise und Lesebuch (Arco Verlag, Wien 2013). 

Budite prvi koji će napisati recenziju “Japanski divan”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.