ЦРНИ КОЊАНИК

Шифра производа: 27662
ЦРНИ КОЊАНИК
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
353 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20.5 cm
ИСБН: 978-86-515-0603-4
Година издавања: 2011.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 299,00 дин.

Тмуран зимски дан у Швајцарској 1995. године. георг Хубер, бивши начелник безбедности, присуствује сахрани банкара Готфрида фон Адлера. Том приликом, Георг Хубер сазнаје од локалног нотара да га је покојник поменуо у свом тестаменту и оставио му кофер непознате садржине. Све што нотар може да му каже јесте да се у њему вероватно налазе важна документа. Хубер се присећа разговора вођеног са банкаром  неколико месеци пре тога у његовом замку. Схвата да се у том разговору, и објашњењима која је Фон Адлер тада изнео, налази кључ потоњег тестамента.

Његов познаник, вршњак 20. века, објаснио је да ван уског швајцарског простора подржавао много тога од чега је у сопственој земљи зазирао. Зато је као младић имао разумевања за популистичку екстремну десницу како у Италији, тако и у Немачкој. Захваљујући својој професији, својој националности и своме пореклу Готфрид фон Адлер имао је отворене путеве кроз повест Европе. Повераване су му тајне и пред њим су изречене многе исповести, као пред идеалним сведоком који никада неће изневерити.

Искрено се дружио са Рајнхадром Хајнрихом и интимно се зближио са Лени Рифенштал и Магдом Гебелс. Био је у позицији да прати успон Адолфа Хитлера и његову метаморфозу из осредњег идеолога преко народног трибуна до канцелара трећег Рајха.

Учествовао је у одстрањивању Рема, имао прилике да посредује у завери против Тухачевског, био упућен у припреме невероватног подухвата Рудолфа Хеса. Док ишчитава једну по једну бележницу, пред Хубером се разоткрива један колико фасцинантан, толико застрашујући свет који је Фон Адлер очито до танчина познавао.

Швајцарски гамбит је роман из три дела, где ништа не мора битит тачно, али све може бити истинито. Ова историјска фреска отвара другачије перспективе и баца ново светло на један од најтрагичнијих периода људске повести. Црни коњаник је Књига прва из циклуса Фон Адлер.

Aлександар Радовић


Ив Боне

Будите први који ће написати рецензију “ЦРНИ КОЊАНИК”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.