fbpx

О Нама

О Нама

Издавачка кућа Прометеј – 29 годинa постојања

Издавачку кућу Прометеј основали су Борка и Зоран Колунџија 1990. године у Новом Саду. Од тада је Прометеј сигурним корацима проналазио пут до читалаца, потврђујући квалитет својих издања избором и ангажовањем еминентних сарадника: преводилаца, истраживача, историчара, лингвиста.

Сарадња са Стеријиним позорјем, Југословенском кинотеком, Новосадским клубом, САНУ, Матицом српском и другим институцијама у многоме је допринела нашем успеху. Добитници смо Октобарске награде Новог Сада, Искре културе Војводине, Вукове награде, Ордена Вука Караџића… Са око 100 објављених наслова годишње, Прометеј се сврстао међу највеће домаће издаваче.

У тежњи да читаоце подржимо у потрази за одговорима, објављујемо књиге у домену националне и културне историје, антропологије, психологије, етнологије, лингвистике. Прометеј је успевао да на тим пољима изда капиталне књиге и по њима је постао препознатњив у целој земљи.

Следећи читалачку емоционалност, Прометеј издаје антологије песама највећих домаћих и страних песника. Бираним књигама на пољу белетристике, задовољавамо вас у доколици.

Све ове године трудимо се да овековечимо лепоту Новог Сада, његову архиткетуру, специфично урбано језгро које нас подсећа на дане барока и класицизма. Зато Вам с поносом прадстављамо монографије о Новом Саду, мењању његовог изгледа, али и духовне климе. При томе, мултиетничност нашег града негујемо као посебан квалитет.

Објављеним делима Прометеј снажно афирмише ствараоце у науци, књижевности, публицистици, рачунајући на њихов допринос побољшању укупне културне климе у земљи.

Митска фигура Прометеја, име наше куће коју градимо већ 29 годинa, инспирише нас храброшћу и непоколебљивошћу. Ми желимо да унесемо неугасив пламен сазнања у ваше домове, пробудимо читалачку радозналост, поставимо нека од најважнијих питања са којима почиње сазревање.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.