Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Жељку Марковићу додељена Награда ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ

НАГРАДА „ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ“

Новосадска издавачка кућа Прометеј, сваког јануара, поводом Дана оснивања додељује Награду Дејан Медаковић. На тај начин Прометеј од 2008. године као знак дубоког поштовања и сећања за незаборав чува име Дејана Медаковића наградом „за дуго сећање“. Као што је познато, Прометеј је био ексклузивни Медаковићев издавач, а досадашњи лауреати награде, која носи име овог великана од 2008. године до данас били су Момо Капор, Мидраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивој Станивук, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић Ђорђевић, Љубомир Симовић, Милисав Савић и Александар Ђуричић.

Награда ће бити уручена 16. јануара 20120. у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду

Извод из образложења Жирија за доделу награде „Дејан Медаковић“ за 2019. годину

 

На завршној седници Жирија за доделу Награде „Дејан Медаковић“ 25. децембра 2019. године, у саставу: проф. др Бошко Сувајџић, председник; Радован Поповић, члан; Миладин Милошевић, члан донета је једногласна одлука да награда „Дејан Медаковић“ Издавачког предузећа „Прометеј“ за 2019. године припадне Жељку Марковићу за књигу Писмо (репортерски роман), ауторско издање, Нови Сад 2019. У најужем избору нашла се још књига Слободана Зубановића Друм за Кареју (Службени гласник, 2019).

Писмо Жељка Марковића је чудна и чудесна књига. Репортажа, путопис, биографија, мемоарски спис, роман, емоционална лична исповест, исповест једног времена. Путовање кроз један живот и живот згуснут у једном путовању. Заснована на личној исповести и сећањима Мате Толића,  она се претвара у узбудљиву и драматуршки обрађену фикционалну чињеницу, која сведочи колико снагом сирове истине, толико и убедљивошћу књижевног поступка. Писмо засновано на мемоарским белешкама, непосредним разговорима на Фрушкој гори, бележеним у диктафон; на сећањима и утисцима, узбудљиво је и потресно штиво. О нашим мајкама, одрастањима, завичајима. О односу између центра и маргине. О насиљу, патњи и љубави.

У духу саме награде, Писмо је књига дубоког и трајног сећања, врдничког, фрушкогорског. Књига „Српског севера“ колико и америчких предела и зрачења. Жива књига о живим људима и догађајима. Али и постмодернистичко штиво о животу једног уме­тни­чког поступка.

Књига Жељка Марковића је коаутор са животом Мате Толића. „Прича о човеку који је трагао за својим идентитетом и пропаст једне рударске цивилизације на Фрушкој гори.“ О склапању и расклапању живота. Порекла. Завичаја. Сопства. О насиљу и о траумама. О неуништивости живота. О љубави. О нама.

У Београду, 26.12.2019.

Председник Жирија
Проф. др Бошко Сувајџић

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.