Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Veče Vislave Šimborske u galeriji Prometej

Promocija knjige Neobavezna lektira i projekcija dokumentarnog filma

U četvrtak, 5. decembra, sa početkom od 19č, u galeriji Prometej, pričaćemo o knjizi eseja Neobavezna lektira poljske nobelovke, Vislave Šimborske.
 
Vislava Šimborska, pesnikinja i nobelovac, skoro četvrt veka radila je kao sekretarica krakovskog „Književnog života“. Krajem šezdesetih godina počela je u rubrici Neobavezna lektira da piše feljtone o knjigama o kojima drugi iz redakcije nisu hteli da pišu, a koje su izdavači iz cele Poljske slali. Njeni feljtoni naišli su na veliko interesovanje čitalačke publike i tiraži knjiga pod naslovom Neobavezna lektira bili su nekoliko puta veći od njenih pesničkih zbirki, za koje je dobijala najveća priznanja, zaključno sa nobelovom nagradom.
 
U razgovoru o Vislavinom životu i knjizi Neobavezna lektira pričaćemo sa Biserkom Rajčić, prevodiocem i dugogodišnjom prijateljicom slavne pesnikinje, zatim sa Zoranom Đerićem, književnim i pozorišnim kritičarem, te sa urednikom IK Prometej, Zoranom Kolundžijom.
 
Nakon razgovora o knjizi biće prikazan kratak dokumentarni film o životu Vislave Šimborske.
U muzičkom delu programa učestvuju dva učenika solo pevanja iz klase prof. Marte Balaž: Jovana Kovačević – sopran i Tamaš Kiš – bariton, klavirska saradnja: prof. Bogdan Đorđević.
 

Ulaz je slobodan.
Dobrodošli!

 

Kratka biografija autora:

Vislava Šimborska, poljska pesnikinja, feljtonistkinja, prevoditeljka, član Udruženja poljskih pisaca, poljskog Pen-kluba, Poljske akademije umetnosti, nosilac najznačajnijeg poljskog priznanja Orden belog orla, počasni član Američke akademije umetnosti i književnosti, dobitnik Geteove nagrade, Herderove nagrade, Nobelove nagrade i niza lokalnih, rođena je 2. jula 1923. godine u Proventu, a umrla 1. februara 2012. u Krakovu.

Osnovnu i srednju školu završila je u Krakovu. Kratko je studirala polonistiku i sociologiju, ali nijedne studije nije završila. Debitovala je 1945. godine pesmom Tražim reč. 1952. objavila je svoju prvu zbirku Zbog toga živimo. Od 1953–1981. radila je u časopisu Književni život, kao sekretar redakcije, urednik poezije i autor feljtona naslovljenih sa Neobavezna lektira. Pored poezije i feljtona pisala je limerike.

Prevođena je na pedesetak jezika. 1996. dobila je Nobelovu nagradu. Objavila je petnaestak pesničkih zbirki, kao i više izbora poezije, koje je uglavnom sastavljala sama. Objavila je i 5 knjiga feljtona naslovljenih sa Neobavezna lektira, a 2015. u jednom tomu. Sve njene zbirke i feljtoni prevedeni su na srpski.

Kratka biografija prevodioca:

Biserka Rajčić rođena je 1940. godine u Jelašnici kod Zaječara, gde je završila osnovnu i srednju školu. U Beogradu je diplomirala na studijama slavistike (grupa za istočne i zapadne slovenske jezike i književnosti) na Filološkom fakultetu beogradskog Univerziteta.

Pored pisanja i prevođenja uglavnom se bavila bibliotekarstvom. Radila je u naučnim bibliotekama (Narodna biblioteka Srbije, Institut za istoriju SANU i Institut za srpski jezik SANU). Za značajan doprinos razvoju bibliotekarstva je nagrađena Plaketom Narodne biblioteke Srbije, 1978. godine. Pisanjem i prevođenjem bavi se od poslednjih godina studija slavistike, od 1962. godine do danas. Pored književnosti bavi se pozorištem, likovnom umetnošću, filmom, filozofijom, estetikom, politikologijom, istoriografijom, pitanjima vere i crkve slovenskih naroda, najviše Poljskom.

Dosad je objavila oko sto knjiga prevoda (poezija, proza, drame, esejistika, teatrologija, filozofija, estetika, teorija književnosti i umetnosti, istoriografija, politikologija i sl.). Objavljeni su joj i brojne tekstove iz pomenutih oblasti u književnim, kulturnim i društveno-filozofskim časopisima Srbije i bivše Jugoslavije (oko 1600 bibliografskih jedinica) o autorima (oko 400), kojima se bavila i koje je prevodila, kao i o kulturnom životu slovenskih zemalja. Poeziju oko 160 poljskih, ruskih, čeških i slovačkih pesnika (tridesetak pojedinačnih zbirki, antologije, veći blokovi u književnim časopisima).

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.
[mc4wp_form id=“3701″]