Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Umro je naš dugogodišnji saradnik Miloš Kazimirović

Miloš Kazimirović bio je novinar i publicista. Pisao je kao spoljnopolitički analitičar dnevnog lista „Politika“. Rođen je u Somboru 1953. godine. Školovao se u Novom Sadu, Beogradu, Beču i Hamburgu. Profesionalni  novinar bio je od oktobra 1973. godine, kao reporter austrijske radio-televizije ORF, a od jeseni 1974. do proleća 1988. spoljnopolitički izveštač bečkog dnevnika „Arbajter cajtung“, jednog od najstarijih listova evropske socijaldemokratije. Pisao je članke i komentare za bečki „Kurir“, „Viner“, „Noje cajt“ i „Klajne cajtung“ u Gracu, analize i studije za „Cukunft“, časopis austrijske socijaldemokratije za teoretske diskusije o politici, kulturi i društvu. Pokretač je i izdavač stručnih časopisa, između ostalog i prvog fudbalskog nedeljnika u istoriji austrijske štampe – „Fusbal“, kao i „Hronoskopa“, prvog srpskog časopisa za ljubitelje satova.

Saradnja Prometeja i Miloša Kazimirovića počela je 2013. godine dogovorom da Prometej obnavlja dela Miloševog oca, Vase Kazimirovića. Tako je prvo izašla CRNA RUKA u dva izdanja do sada, a pre godinu dana i NIKOLA PAŠIĆ I NJEGOVO DOBA za koje je sam Miloš napisao i predgovor.

Za Prometej je Miloš preveo sledeće naslove u Ediciji  SRBIJA 1914–1918:

Oliver Janc 14. VELIKI RAT

Anton Holcer DŽELATOV SMEŠAK: nepoznati rat protiv civilnog stanovništva : 1914–1918

Lajdinger, Hanes, Moric, Verena, Mozer, Karin, Dornik, Volfram PRLJAVI RAT HABZBURGA: istraživanje o austrougarskom vođenju rata 1914–1918

Gitinger, Klaus, Volf, Vinfrid TEŠITELJ: kako Kristofer Klark oslobađa Nemce krivice za Prvi svetski rat

Napisao je:

Miloš Kazimirović, Hans Hautman KRVAVI TRAG VELIKOG RATA: zločini Austrougarske i njenih saveznika 1914–1918 u svetlu austrijskih dokumenata

Napisao je pogovor za delo Alfreda Krausa UZROCI NAŠIH PORAZA

Miloš je bio vanredan poznavalac istorije i savremenih  prilika u Austriji i Nemačkoj. Sa velikom strašću i posvećenošću unosio se u svaki posao, ostvarivao živu sardnju sa savremenim autorima iz Austrije i Nemačke i nadograđivao je njihove radove ličnim znanjem i boljim poznavnjem konteksta kad je u pitanju Srbija. Veoma je doprineo popularizaciji istorijskih zbivanja koja su bila u velikoj meri zanemarena.

Sa Vinfridom Volfom nastavio je saradnju i posle objavljivanja knjige koja je raskrinkala falsifikate Kristofera Klarka i pisao je tekstove za Volfove novine u Nemačkoj.

 

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.