Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

SVETOSAVSKA POETSKA RIZNICA U VUKOVOJ ZADUŽBINI

U četvrtak, 24. decembra, sa početkom u 12č, predstavićemo knjigu Svetosavska poetska riznica priređivača Dejana Tomića.

U programu učestvuju:

  • Janja Todorović, književnica
  • Dejan Tomić, priređivač
  • Dragan Inđić, urednik RTS izdavaštva
  • Zoran Kolundžija, urednik Prometeja


Iz neiscrpne riznice pesama posvećenih Svetom Savi i Svetosavlju, priređivač Dejan Tomić, izdvojio je za ovaj poetski mozaik izbor najlepših kamenčića od sjajnih i raskošnih stihova.

Objavljivanje SVETOSAVSKE POETSKE RIZNICE, poklapa se i sa velikim jubilejom naše Srpske Pravoslavne Crkve, 800 godina autokefalnosti i upravo je izuzetno i najlepše svedočanstvo o tim vekovima opisano putem stihova najznamenitijih srpskih pesnika, a i onih koji su bili decenijama skrajnuti, kao i onih koji tek dolaze i nadaju se uglednom mestu pod velikim i sjajnim nebom srpskog pesništva. Već savremenici Svetog Save ukazivali su na njegov značaj i stihovima ga slavili. Nebrojana su predanja, kako ona poetska tako i prozna, nastala pod uticajem kulta ovoga Svetitelja koga su slavili ne samo pravoslavni, već i muhamedanci i katolici.

Sveti Sava je postao Učitelj čitavog srpskog naroda. On učitelj – a mi njegovi učenici. On duhovni roditelj – a mi njegova deca duhovna. Svetiteljeve propovedi zapisali su Domentijan i Teodosije u žitijama, a iz jednog od njih upućujemo ovo slovo:

„Ja vas rodih, deco; ugledajte se na mene i sa ljubavlju i brižljivošću trudite se, ljubimci moji; svako ko se trudi od zla će se sačuvati. I vi sa strahom Božijim veru čuvajte i sve zapovesti Božje kako treba da izvršujete; nećete svojim trudom i silom uspeti, no Božjom mudrošću poučavajte se, a silom Njegovom i svemoćnom Božjom ljubavlju krepite se, jer nas je sam presveti Bog svom milom Sinu predao, te da sam On čini sve svojom ljubavlju po svojoj volji“.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.