Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Predstavljanje knjige Veliki rat i mali čovek: svedočenja srpskih vojnika

10. decembra 2019 u 12 sati,  Centar slovenskih kultura u Narodnoj biblioteci Srbije

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na predstavljanje knjige Veliki rat i mali čovek: svedočenja srpskih vojnika Jasmine Tomašević, u izdanju izdavačke kuće Prometej, u okviru edicije Srbija 1914-1918.

Učestvuju:
prof. dr Milan Ristović,
dr Danilo Šarenac,
Jasmina Tomašević i
Zoran Kolundžija

 

„Veliki rat i mali čovek: svedočenja srpskih vojnika“ Jasmine Tomašević predstavlja pokušaj jednog drugačijeg istorijskog pristupa temi srpskih, ali i savezničkih vojnika na Solunskom frontu. Ispitivanjem socioloških, kulturoloških i društvenih činilaca, kao i samih razlika među Saveznicima, studija ima za cilj da savremenom čitaocu približi sliku srpskog vojnika iz perioda 1914–1918. godine. Svedočanstva iz rova, a naročito iz pozadine fronta, pružaju saznanja o vojničkoj percepciji okoline, dok se kroz taj subjektivni odraz shvatanja stvarnosti može dokučiti i sam mentalni sklop srpskog vojnika, onakvog kakav je on zapravao i bio.

Knjiga je rezultat sedmogodišnjeg istraživanja Jasmine Tomašević rađenog u svrhu izrade njene magistarske teze pod naslovom „Prvi svetski rat i Grčka u očima izgnane srpske vojske”.

O autoru:

Jasmina Tomašević (1986) istoričar je i filolog. Prevodilac je više dela sa i na grčki jezik, pri čemu je reč o književnim delima i istorijskim monografijama. Njena naučna polja interesovanja su Prvi svetski rat, balkanska istorija, društvena i istorija svakodnevnog života. Autor je više članaka na temu Prvog svetskog rata, a ovo joj je prva knjiga.

O centru:

Centar slovenskih kultura u Srbiji je osnovan 2018. godine, pri Narodnoj biblioteci Srbije, sa idejom očuvanja i razvoja kulturnih vrednosti i tradicije slovenskih zemalja, građenjem mostova između država, ustanova, pojedinaca, sa željom za zajedničkim predstavljanjem drugim sredinama. Inicijator i suosnivač je Forum slovenskih kultura, sa sedištem u Ljubljani, koji ujedinjuje 13 zemalja: Belorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Poljsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Ukrajinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Češku.

Ulaz je slobodan!
Dobro došli!

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.