Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Pokrenuta Prometejeva edicija „Književni karusel – vožnja kroz žanrove“

Književni karusel – vožnja kroz žanrove
Literary Carousel – A Genre Ride

 

Prometejevom projektu Književni karusel – vožnja kroz žanrove prošle, 2019. godine dodeljena je finansijska podrška od strane fonda Kreativne Evrope. Planirano je da u okviru ove edicije bude objavljeno 6 dela evropske književnosti različitih žanrova: novele, kratke priče, zbirka poezije, dečija knjiga, drama i strip. Ideja vodilja projekta jeste predstavljanje šarenolikosti književnog izraza, sa parolom „Knjige za sve!“. Autori svih dela su savremeni evropski pisci, nagrađivani prestižnim nagradama za žanr u kojem pišu.

Autor dečije knjige Noćne misli, Jonas Taul, iz Estonije, dobitnik je više nagrada za ilustraciju, a autorki zbirke novela Majke i kamiondžije, Ivani Dobrakovovoj, pripala je prošle godina Evropska nagrada za književnost. Naći će se u ovoj ediciji i grafička novela Hafdana Pisketa, zbirka poezije rumunskog pesnika mlađe generacije Kosmina Perte, te prevod zbirke kratkih priča naše novinrake i autorke Mire Popović Društvo odbačenih junaka na francuski jezik. Veoma je vredno i zanimljivo dramsko delo francuskinje kamerunskog porekla Leonore Miano Red in Blue Trilogie.

Osim standardnih, štampanih izdanja, ovom prilikom unećemo i novine u način predstavljanja književnosti, barem kada je naša kuća u pitanju. Naime, u planu su elektronska  i audio izdanja pojedinih naslova, kao i predstavljanje dela kroz neuobičajene vidove promocija. Održaćemo i nekoliko izložbi i tribina u zemlji, a ako okolnosti to budu dozvolile, i u inostranstvu.

 

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.