fbpx

Најаве

Покренута Прометејева едиција „Књижевни карусел – вожња кроз жанрове“

Књижевни карусел – вожња кроз жанрове
Literary Carousel – A Genre Ride

 

Прометејевом пројекту Књижевни карусел – вожња кроз жанрове прошле, 2019. године додељена је финансијска подршка од стране фонда Креативне Европе. Планирано је да у оквиру ове едиције буде објављено 6 дела европске књижевности различитих жанрова: новеле, кратке приче, збирка поезије, дечија књига, драма и стрип. Идеја водиља пројекта јесте представљање шареноликости књижевног израза, са паролом „Књиге за све!“. Аутори свих дела су савремени европски писци, награђивани престижним наградама за жанр у којем пишу.

Аутор дечије књиге Ноћне мисли, Јонас Таул, из Естоније, добитник је више награда за илустрацију, а ауторки збирке новела Мајке и камионџије, Ивани Добракововој, припала је прошле година Европска награда за књижевност. Наћи ће се у овој едицији и графичка новела Хафдана Пискета, збирка поезије румунског песника млађе генерације Космина Перте, те превод збирке кратких прича наше новинраке и ауторке Мире Поповић Друштво одбачених јунака на француски језик. Веома је вредно и занимљиво драмско дело францускиње камерунског порекла Леоноре Миано Red in Blue Trilogie.

Осим стандардних, штампаних издања, овом приликом унећемо и новине у начин представљања књижевности, барем када је наша кућа у питању. Наиме, у плану су електронска  и аудио издања појединих наслова, као и представљање дела кроз неуобичајене видове промоција. Одржаћемо и неколико изложби и трибина у земљи, а ако околности то буду дозволиле, и у иностранству.

 

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.