Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Počinje pretplata na VII kolo Edicije SRBIJA 1914–1918

Kada smo 2014. godine osetili potrebu da se odužimo herojima Velikog rata i doneli odluku o objavljivanju 10 knjiga na ovu temu, nismo ni slutili da će projekat živeti i danas, sedam godina kasnije.

Obeležene su stogodišnjice početka i kraja ovog, do tada najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva, ali da li su dati odgovori na sva pitanja o uzrocima i posledicama?

Nažalost, još uvek je mnogo neotkrivenih činjenica, nepublikovane građe, rukopisa, dnevnika, zapisa i dokumenata sa kojih treba skinuti prašinu i predstaviti ih čitalačkoj javnosti. Ove godine pripremamo VII kolo Edicije SRBIJA 1914–1918, u kojem se posebno bavimo obradom ideja, ali i činjenica koje su vodile stvaranju Jugoslavije. U nastavku pročitajte opise svakog od naslova i uverite se u važnost ovih tema.

Deset novih naslova koji osvetljavaju događaje od pre stotinu godina

 

1. Ljubinka Trgovčević, NAUČNICI SRBIJE I STVARANJE JUGOSLOVENSKE DRŽAVE: 1914–1920

Delegacija Kraljevine SHS bila je na Konferenciji mira među onim delegacijama koje imaju najveći broj članova. Prema podacima s početka maja 1919. godine ona je po brojnosti bila na četvrtom mestu od 26 učesnica konferencije, sa 110 članova (dva više nego Sjedinjene Američke Države). Najveći je bio uticaj političara, ali dominantan je bio broj naučnika (34) među kojima se isticao Jovan Cvijić, ličnost koja je u očima kulturne javnosti zapada predstavljala naučni autoritet najvišeg ranga. Velik je bio značaj Etnografsko-istorijske sekcije u koju su ušli prvenstveno naučnici – istoričari, etnolozi i geografi, a uz njih su bili dragoceni stručnjaci za međunarodno pravo…

2. Milan Ristović, RAT, HUMOR, PROPAGANDA U PRVOM SVETSKOM RATU (1914–1918)

Milan Ristović nam govori o upotrebi štampe kao nezamenljivom sredstvu za vođenje rata. Pored novog tehnološkog oružja, Prvi svetski rat je iznedrio i sasvim novu vrstu oruđa za borbu, rat se vodio i korišćenjem otrovnog oruđa za podsticanje mržnje:štampe, fotografije, plakatima…
Autor nad nudi jasnu sliku o tome da se samo mali broj ilustratora i karikaturista odupro zovu korišćenja novih ratnih inovacija.

3. Potpukovnik De Ripert D’Alauzije, ISTORIJSKA DRAMA. VASKRSENJE SRPSKE VOJSKE ALBANIJA–KRF 1915–1916

Pravo je čudo da ova knjiga čitavih 100 godina nije prevedena na srpski jezik jer se radi o svedočanstvu iz prve ruke, o izuzetnom materijalu! Potpukovnik Ripert D’Alauzije,  je bio vojni operativac koji je nesebično pomagao srpskom narodu pri smeštanju i oporavku na Krfu, neposredno nakon iskrcavanja, te učestvovao u opremanju i reorganizaciji srpske vojske.

4. Aleksandar Lazić, DNEVNIK 1915–1916

U pitanju je originalni dnevnik koji je brižljivo vodio četrnaestogodišnji dečak tokom Prvog svetskog rata – Aleksandar Lazić. Kao svršeni učenik II razreda gimnazije, oktobra 1915. godine priključio se srpskoj vojsci pri njenom povlačaenju iz Srbije kroz Albaniju do luka na obali Jadranskog mora. Dnevnik nam pruža iscrpan uvid u povlačenje kroz Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Italiju, Francusku sa svedočenjima jednog uplašenog ali hrabrog deteta.

5.  Rut Farnam, NACIJA NA NIŠANU – ŠTA JE JEDNA AMERIKANKA VIDELA I STVARNO PRETRPELA U SRBIJI

Rut Farnam je bila najodlikovanija strankinja u srpskoj vojsci, sa činom narednika, i neumorno je radila kako na frontu, tako i nakon rata po Americi za pomoć Srbima, uvek nastupajući u uniformi srpskog narednika. Ova knjiga prvi put je štampana u Indijanopolisu 1918. godine. Narod u zalivu  je njena prva knjiga gde nam rečima, koje odišu dubokim poštovanjem i divljenjem govori o srpskoj hrabrosti i upoznavanju same Srbije, o kojoj nije znala mnogo.

6.  Dr Milada Paulova, JUGOSLOVENSKI ODBOR (istorija jugoslovenske emigracije u svetskom ratu 1914–1918)

Delo govori o akciji jugoslovenske emigracije iz Austro-Ugarske u doba svetskog rata. O sjedinjenju u posebnu političko-nacionalnu jugoslovensku organizaciju – Jugoslovenski odbor. Dokumenta koja su u ovoj knjizi  prvi put štampana ili citirana i usmena obaveštenja autorki su dali članovi srpske vlade u godinama 1914–1918, članovi Jugoslovenskog odbora i nebrojeni drugi političari, državnici, diplomate i naučnici jugoslovenski, čehoslovački, ruski, engleski i italijanski.

7.  Milan Đorđević, Srbija i Jugosloveni za vreme rata 1914–1918

Đorđevićeva knjiga je zabrana klevetama da se odomaće. Upravo ovom knjigom narodu je želeo da iznese političku istinu koja se dešavala od leta 1914. do kraja 1918. godine. Ređajući sva dostupna fakta on baca negativnu senku na rad Jugoslovenskog odbora navodeći da je bio od veće štete nego koristi po opštu narodnu stvar.  Iznosi nam i činjenicu da čak i neki članovi Odbora nisu odobravali njegov rad. Knjiga je dopunjena originalnim člancima objavljenim u beogradskim listovima Samouprava, Tribun, Novi život.

8.  Vojislav Pavlović, OD SRBIJE KA JUGOSLAVIJI – Francuska i stvaranje Jugoslavije

Originalno naučno delo koje daje celovitu sliku jedne važne teme iz naše novije istorije koja do ove knjige nije bila predmet monografske obrade. Odnosi Francuske i Srbije u Prvom svetskom ratu bili su od ključnog značaja za ishod Velikog rata na Balkanu i u Srbiji. Francuske vlade Vivijanija, Brijana, Riboa i Klemansoa su bezrezervno pružale podršku Srbiji tokom celog rata. Knjiga je pisana na osnovu francuske i srpske arhivske građe diplomatske i vojne provenijencije i najnovije evropske i svetske literature, daje celovitu sliku razvoja jugoslovenske strategije srpske vlade i reakcija na koje je nailazila u savezničkim prestonicama.

9. Serdar Janko Vukotić, USPOMENE IZ TRI RATA

Uspomene su pisane u Bjelovaru gde je Janko Vukotić bio zatočen. Kazivanja su pisana u ropstvu, na osnovu svežih sećanja na balkanske ratove i Prvi svetski rat. Knjiga je podeljena na dve celine. Dok je prvi deo (istorijski) doneo uspomene na bratstvo Vukotića i istoriju Crne Gore 18. i 19. veka dotle je drugi doneo precizno i sažeto isticanje političkih i vojnih činjenica iz istorije Prvog svetskog rata i minulih balkanskih ratova. Serdar Vukotić beleži do detalja razvoj događaja, tok ratnih operacija. To su događaji u kojima su se rame uz rame borile dve bratske vojske Srbije i Crne Gore.

10. NAŠE PATNJE I NAŠE BORBE – Fototipsko izdanje iz 1917. godine

Ideja o nacionalnom jedinstvu Južnih Slovena nikada se nije gasila, narodi su bili razdvojeni u više država, a u samoj Austro-Ugarskoj izdeljen, ne na tri plemenska imena, nego na jedanaest pokrajinskih uprava i trinaest zakonodavstava. Osećaj nacionalnog jedinstva i duh za slobodom održali su se i pored stalne autro-ugarske prakse: zavadi pa vladaj. Ova je knjiga svedočanstvo usklađene propagande i trasiranje puta ka ujedinjenju…


Uslovi pretplate i naručivanje

Koje su pogodnosti pretplate?
  • 8.000,- za plaćanje na rate (4 mesečne rate po 2.000,-)
  • 7.200,- za plaćanje odjednom
  • Bezbedna kupovina uz obavezno potpisivanje Ugovora o pretplati
  • Cena po izlasku iz štampe: 14.300,-
Kako naručiti knjige?
Način dostave i rok isporuke?
  • Knjige isporučuje kurirska služba, besplatno, na adresu koju ste naveli. Dolazak se najavljuje telefonom.
  • Isporuka knjiga po izlasku iz štampe, a najkasnije do 31. 12. 2020.
Rok za zaključivanje pretplate?
  • Na VII kolo Edicije SRBIJA 1914-1918 možete se pretplatiti do kraja avgusta.

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.