Najave

Oblak u pantalonama – veče sa Raletom Damjanovićem

U četvrtak, 13. juna, sa početkom od 19č, u galeriji Prometej, družićemo se sa Ratomirom – Raletom Damjanovićem, književnikom, recitatorom, novinarom i dugogodišnjim urednikom Drugog programa Radio Beograda.

Prvi put posle više od decenije publika će imati jedinstvenu priliku da čuje uživo velikog interpretatora kako kazuje poeme Majakovskog, Poa, Crnjanskog…

„Rale je znao napamet deset hiljada pesama. I sve ih je izgovarao. Po trgovima, ulicama, u Skadarliji, na priredbama, po seoskim domovima kulture, na berbama i svečanostima, po raskrsnicama, devojkama na uvo, na grobljima i na svadbama, i ko zna sve gde, i u kojim prilikama. Neke i po sto puta.

U Skadarliji je govorio stihove pune četiri godine, sa prozora kuće velikog srpskog pesnika i slikara Đure Jakšića. Od 1967. do 1972. Govorio je sa strašću, ponekad u nekom svom kreativnom ludilu, kao da se svađa sa rimom i rečima. Znala ga je cela Jugoslavija. Jer Ratomir-Rale Damjanović jeste bio čudesan recitator. Najčudesniji koga smo ikada imali. “ – Jovan Antonijević

Ulaz je slobodan.
Dobrodošli!

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.