fbpx

Најаве

Објављена књига о згради бановине поводом 80 година од изградње

Из штампе је управо изашло свеобухватно дело о изградњи зграде Дунавске бановине. Донка Станчић и Мишко Лазовић, који су читаоцима већ приближили историју градње новосадске Градске куће, сада на 180 богато илустрованих страница доносе детаљну причу о градњи једног од најлепших новосадских здања. У књизи су сви детаљи – од историјских прилика, првих докумената, тлоцрта и планова, преко унутрашњег уређења и мање познатих занимљивости и догађаја који су пратили градњу.

Импозантно јавно здање, чију јединствену композицију чине две одвојене зграде, подигнуте у раздобљу од 1935. до 1940. године на празном простору од 28.000 квадрата „Малог Лимана“, некадашњег Булевара Краљице Марије, данас Булевар Михајла Пупина 16, освећена је 25. септембра 1939. године.

Архитекта Драгиша Брашован, (1887-1965), великан српске градитељске уметности XX века, аутор је бројних значајних пројеката од којих комплекс Бановине представља једну од најлепших грађевина архитектуре двадесетог века у нашој земљи.

Књигу од понедељка,  25. јануара, можете пронаћи у нашој књижари Мост (Змај Јовина 22, Нови Сад), у свим бољим књижарама као и на сајту prometej.rs.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.