Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Nagrada „Dejan Medaković“ dodeljena Dejanu Vukićeviću

Dodeljena nagrada „Dejan Medaković“ za 2020. godinu

Na konkurs za dodelu nagrade „Dejan Medaković“ prispelo je 9 knjiga. U najuži izbor ušle su dve knjige: Petar Ristanović, Kosovsko pitanje 1974-1989. (Novi Sad: Prometej, Beograd: Informatika A.D.) i Dejan Vukićević, NON IMPRIMATUR ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu (Biblioteka „Vlada Aksentijević“, Obrenovac; Biblioteka „Dimitrije Tucović“, Lazarevac).

Ceneći izvanredan trud i naučni kapacitet koji je mladi istraživač Petar Ristanović uložio u rasvetljavanje godina koje su dovele do „kosovske krize“, čije posledice još uvek traju, Žiri se ipak, jednoglasno opredelio da nagradu „Dejan Medaković“ Izdavačke kuće „Prometej“ za 2020. godinu dodeli knjizi Dejana Vukićevića o cenzuri u bibliotekarstvu i izdavaštvu.

„Dejan Vukićević je napisao pitku, uzbudljivu, duhovitu i zastrašujuću knjigu o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas, u svim njenim pojavnim oblicima, mimikrijama, ketmanskim prividima, deformacijama, ali i „svetlim stranama“ cenzure, kao što je npr. obavezni primerak knjige u bibliotekarstvu. Pred nama je leksikon, enciklopedijski priručnik, bibliografsko, političko i anegdotsko štivo, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča koja ponire u najdublje kutove čovekovih mračnih strahova“, navodi se u saopštenju Prometeja.

„Cenzura je fenomen koji prati čovečanstvo od nastanka, potom traje kroz čitavo vreme njegovog postojanja, a onda osim toga ima i osobinu preobražavanja, mimikriranja i prilagođavanja. Dakle, može se reći da je cenzura univerzalna. Borba protiv nje traje isto onoliko koliko i ona sama. Mogućnost da osoba primeni cenzuru na samoj sebi čini je zanimljivim fenomenom, međutim, najzanimljivija kod cenzure je, verovatno, i sposobnost da se primeni na onoga ko je do juče i sam bio cenzor. Sve narečene osobine univerzalnost, neuništivost, permanentnost, trajnost, prilagodljivost, sveopšta primenljivost, ireverzibilnost čine je nadasve interesantnom temom kojom će se ovaj tekst pozabaviti i pokušati da je osvetli“, ovako nas autor uvodi u temu.

Knjiga Dejana Vukićevića NON IMPRIMATUR, u skladu sa uvodnim tezama, prevashodno se bavi oblastima bibliotekarstva i izdavaštva, ali je nužno i kulturološka i antropološka studija. Zbog obimnosti teme, akcenat je prevashodno na prilikama u Srbiji, a izdvojene su magistralne pojave i događaji. Rubno su dotaknute teme cenzure i štamparstva te cenzure i pornografije.

Posebno su istaknuti časni primeri onih koji su podneli najviše žrtve u borbi protiv cenzure, te poglavlje Borba protiv cenzure konstatuje ove vrsne ljudske i intelektualne primere, uz neveselu konstataciju o neuništivosti cenzure u istoriji savremenog ljudskog društva.

Nagrada će biti svečano uručena 10. januara na Dan izdavačke kuće PROMETEJ (osnovana 10. januara 1990.)

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.