Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Monografija Jelisija Andrića

Upravo za Vaskršnje praznike, u saradnji sa Radio-televizijopm Srbije, objavljujemo kapitalno delo

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
OD ZASNIVANJA NJENE SAMOSTALNOSTI DO PADA PEĆKE PATRIJARŠIJE
(1219–1463)

autora JELISIJA ANDRIĆA

Format: 250 x 320 mm; obim: 224 strana; oko 200 fotografija štampanih u punom koloru na mat-kunsdruku od 150 grama. Tvrd povez, šiveno, ISBN 978-86-515-1593-7. Knjižarska cena: 5.900 dinara

 

„Neverovatno je, ali tačno: ni kod nas ni u svetu ne postoji posebna knjiga na tu temu! A reč je o najsjajnijem periodu naše duhovnosti, državnosti i kulture!“ — (Protođakon Radomir Rakić, dugogodišnji urednik lista „PRAVOSLAVLJE”)

 

Danas nam je takva knjiga, možda, potrebnija no ikad — i radi nas samih, a i da bismo se bolje predstavili svetu, posebno Evropi, kojoj smo oduvek toliko mnogo davali i doprinosili.

Rad je inače napisan na engleskom, u Oksfordu 1919, pod naslovom:

TNE HISTORY OF THE CHURCH OF SERBIA FROM THE FOUNDATION OF ITS INDEPENDENCE TO THE FALL OF THE PATRIARCHATE (1219–1463 A. D.)

Prevod na srpski: Angelina Čanković Popović

Prilikom pokušaja objavljivanja ovog dela sredinom devedestih godina prošlog veka, autorov sin, čuveni prevodilac sa engleskog jezika, Dragoslav Andrić, prezentovao je rad vladikama SPC u zemlji i rasejanju, kao i uglednim istoričarama i njihovi su svi odgovori bili više nego pozitivni:

 

O autoru:

JELISIJE ANDRIĆ (Užice 1896 – Smederevska Palanka 1925). Učio je Bogosloviju u Beogradu. Prešao je sa vojskom Albaniju 1915/16, vodeći povremeno o tome dnevnik, koji je objavljen u zbirci ratnih dnevnika „KAD SU VOJSKE PROLAZILE”. Dok je bio na Krfu, u tamošnjim Srpskim novinama je, pored njegovih članaka, objavljen i niz njegovih rodoljubivih pesama (jedna je od njih i izložena kao stalni eksponat Srpskog muzeja na tome ostrvu).

U Oksfordu je studirao teologiju i književnost (1916–19), sa svojim najboljim drugom Blagojem-Blažom Popovićem, kasnije velikim srpskim duhovnikom dr Justinom Popovićem, koji mu je, odmah po njihovom povratku u zemlju, bio i kum na venčanju, a kumovao je i Jelisijevoj deci. Prvih godina posle toga rata, Jelisije je bio upravnik američkog Doma za srpsku ratnu siročad u Čačku, gde su mu se deca i rodila. Tu mu je (1922) i izišla zbirka ljubavnih, religioznih i rodoljubivih pesama pod naslovom „KNJIGA STIHOVA”. Kad je pomenuti Dom bio rasformiran jer su siročad bila postepeno smeštena u porodice, Jelisije je bio postavljen za sekretara u Ministarstvu socijalne politike i narodnog zdravlja, ali je ubrzo umro od tuberkuloze, već u svojoj tridesetoj godini, 1925.

Za tako kratko vreme, pored dnevnika o prelasku preko Albanije, kao i pomenute knjige pesama, stigao je da napiše i više desetina eseja na etičke, duhovne i književne teme, objavljenih u crkvenim glasilima.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.