Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Najave

Izložba fotografija i predstavljanje knjige „Hleb u Velikom ratu“

Izložba fotografija i predstavljanje knjige Dimitrija Vujadinovića u izdanju RTS,

IK Prometej i IK Tiski cvet

 

Izložba fotografija: od ponedeljka 26. do subote 31. oktobra 2020.

Promocija knjige je u četvrtak 29. oktobra u  13 časova u prisustvu autora.

RTS klubu, zgrada Radio Beograda ulaz iz Svetogorske.

 

„Ko ima žita, topovi mu se najdalje čuju” – Koliko je o ishodu rata odlučivao hleb? Ovo pitanje, pored ostalih, pokušava da otkrije autor dela uz mnoštvo priča srpskih, savezničkih i neprijateljskih vojnika i da fotografijama na prigodnoj izložbi pokaže kolika je čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstava o etičkim vrednostima u najtežim egzistencijalnim uslovima.

NA PROMOCIJI ĆE GOVORITI:

IZDAVAČI
IZDANJA ZORAN KOLUNDŽIJA, DRAGAN INĐIĆ I SIMA MATIĆ,

BRANKO TEŠANOVIĆ,

I AUTOR DIMITRIJE VUJADINOVIĆ.

Hleb je nesumnjivo jedno od najvećih civilizacijskih otkrića. Ne samo što je odlučivao o ishodima brojnih ratova, hleb je jedina hrana koja čoveka povezuje sa osnovnim principima života i sa onostranim svetom.

O njemu su govorili Dostojevski „Ne postoji na svetu ništa tako pozitivno kao što je hleb“ ,  Servantes.  „Svaka tuga je manja uz hleb“,  a manje se zna da kao što je u prohujalim vremenima postojao Put svile, tako je postojao i Put hleba, koji je polazio od Indije preko nekadašnjih sovjetskih zemalja…

Ko ima žita, topovi mu se najdalje čuju!

U knjizi „Hleb u Velikom ratu“, autor Dimitrije  Vujadinović, navodi rusku poslovicu koja kaže „da je hleb najveći saveznik, što ga može imati neka vojska“.  Bitke su se vodile na bojnom polju, ali rat mnogo šire. U najtežim egizstencijalnim uslovima kakav je rat, hleb prestavlja svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi.

Autor publikacije podseća nas da dva pojma imaju presudnu ulogu u životu svakog od nas. Hleb je veliki preduslov života, gotovo neizostavan, a Rat je svaki, na kraju krajeva bezumni, sukob zbog većeg prava na Hleb, nekome na beli hrskavi, a nekome na opori crni….

Bez hleba, rat se ne vodi…

Kroz izložbu dokumentarnih fotografija na 22 panoa, u RTS klubu, tokom predstavljanja reprezentativne knjige, u izdanju RTS-a, IK Prometej i IK Tiski cvet, Vujadinović nam predstavlja ratne priče, svedočanstva vojnika, učesnika prelomnog događaja u formiranju humanije kulture sećanja početkom prošlog veka – Velikog rata. Cilj autora je ne samo da prikaže značaj hleba kao hrane, već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi i u najtežim egzistencijalnim uslovima kakav je rat. U tom smislu ova izložba ima antiratnu poruku koju šalje autor. Čitanje publikacije „Hleb u Velikom ratu“ je i podsećanje na događaj sa kraja Velikog rata kada srpski vojnik svoj tain deli sa bugarskim zarobljenikom…

Dimitrije  Vujadinović je istoričar kulture hleba iz Sremskih Karlovaca. Napisao je i objavio brojne knjige. Od toga više od polovine su o hlebu: Hleb na 200 načina, Deveti milenijumski cilj, Hleb sa pivom, Obredni i običajni hleb u Vojvodini, Atlas muzeja hleba u Evropi, Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec, Hleb u Velikom ratu, a u pripremi je i monografija Istorija i kultura hleba.

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.