Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Зорица Шошић Максимовић – писац из народа

пише: Иван Миљковић

Писац који бележи сваку патњу, радост и обичаје из завичаја

 

Зорица Шошић Максимовић, рођена Пасјанка, данас живи у Крушевцу и негује дијалекат Косовског Поморавља, тако што на њеме пише. У интервјуу за Ризницу, Шошић Максимовић открива да ће њена четврта књига бити посвећена недавно канонизованој мученици Босиљки Пасјанској.

Није се поколебала да пише и када су изостали разумевање и подршка неких косовских писаца. Да не посустане у предодређеној мисији, снагу су јој давали верни читаоци и колеге писци из њеног краја.

Каже да је родни крај напустила само физички, а да истински никада није престала да мисли и пише о њему. Приче које је као мала слушала, неке које је и сама знала, уредно је записивала и преточила у збирку прича. Пише питко, женски, а у начину и стилу све пуца од емоција.

Користим се дијалектом и поносна сам на сваку изговорену реч.

Мало је писаца који се одлучују да пишу у дијалекту. Вама то одлично полази за руком.

Пишем на дијалекту, јер волим тај говор. И данас се тако говори у Пасјану и у осталим селима у Косовском Поморављу.Чува се лепота локалног говора. Зашто би га мењали када је то наш препознатљив и заштитни знак? Мени је жао када видим да се многи тога стиде. Стиде се свог дијалекта, а прихватају туђи јер сматрају да је други лепши и исправнији. Често се заплићу у томе и испадају смешни јер то њима не лежи, јер не припадају том поднебљу. Ја, не припадам њима. Користим наш дијалект и поносна сам на сваку изговорену реч. Могу само да додам да ми је жао што су временом нестале многе речи, као што су нестали обичаји и људи који су били живи сведоци свега овога.

У Косовском Поморављу се о традицији и обичајима посебно води рачуна, за разлику од појединих делова централног Косова где су се они готово изгубили.

 Да. Косовско Поморавље још увек чува своје обичаје. Свадбе, рођења деце, крштања, славе, сабори, Божић, Велигдан (Васкрс) и сви остали празници се славе као што су их славили наши дедови, прадедови. Обичаји поводом смрти, сам чин сахране и после ње, затим Задушнице, све се, углавном, одвија као некада. Наравно, дошло је и до неких измена, али у суштини задржани су сви битни ритуали за наведене догађаје.

Ређе одлазим у завичај,  јер кад одем, све теже подносим стање које тамо затичем.

 

Будући да Албанци имају обичај да присвајају српску историју, културне обрасце, па у верске објекте (последњи примери су остаци цркве у селима у околини Косовске Каменице, које су на једној од косовских телевизија представљене као албанске православне богомоље) да ли намеравате да у скорије време пишете нешто на ову тему?

Сви ми који смо рођени и живели на Косову и Метохији, добро познајемо Албанце и на шта су спремни како би дошли до свог циља, а то је да нам на сваки начин отму Косово и Метохију. Зато ме не изненађује ово присвајање цркве у селу Мочару. Чак, они откупљују и нашу народну ношњу. Снимају наше песме, игре и тако свету приказују као своје традиционалне обичаје. Од самог почетка мог писања кроз моје прве приче: „Смиљана“; „Проклетство“, затим и кроз роман „Тода“, родољубиву, завичајну поезију „Где ми је душа“; „Не ћути Мучибабо“ ; „Гњиланско гробље“; „Злочин у Понешу; „Жегра“; „Кметовце“; „Издаја“ и друге, указујем на тежак живот и положај српског живља на простору Косова и Метохије у свим периодима.

У периоду пре окупације, за време ратова, окупације и прогона са вековних огњишта, али и време после тога, све до данашњих дана. Ређе одлазим у завичај јер кад одем, све теже подносим стање које тамо затичем. Тешко подносим оно што тамо видим и доживљавам. Након повратка потребно ми је доста времена да то одболујем.

 

Моји читаоци са Косова и Метохије су моји хероји.

 

Цео интервју можете прочитати овде.

Извор: Ризница

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.