Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Уручена награда ,,Дародавница’’ Браниславу Гулану

Нестајање села, књига године!

Уручена награда за књигу године ,,Руралне средине у Србији – Спасавање села и државе” 

Књига ,,Руралне средине у Србији – Спасавање села и државе’’ аутора Бранислава Гулана, проглашена је за књигу године у овој области. На свечаности одржаној у Гроцкој, аутору је уручена награда ,,ДАРОДАВНИЦА’’. То је највише признање Друштва за народно просвећивање СВЕТИОНИК из Крагујевца за ауторски рад на ИВ фестивалу књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији под називом ,,Моје село у причама и песмама за 2019. годину’’, одржаном у Гроцкој.

Бранислав Гулан је дугогодишњи новинар, публициста, књижевник члан Научног друштва економиста Србије, Националног тима зе препород села Србије и Мреже за рурални развоиј ЕУ у Србији.

Тема коју је обрадио у књизи Руралне средине у Србији — Спасавање села и државе — нова развојна филозофија, појављује се у јавности након близу пет деценија његовог личног истраживања ове области.

– Случај је хтео да се то поклапа и са пет деценија мог новинарског, публицистичко-истраживачког рада у овој области. Држава је после седам деценија уништавања задругарства и запостављања села коначно схватила да је дошло време да се и овом проблему укаже дужна пажња. Не због тих области, већ због себе саме, односно владања у времену које долази. Јер, стање је такво да ће од 4.700 села у Србији чак 1.200 нестати за деценију и по. Остаће само споменици селима, ако буде имао ко да их сагради – казао је Гулан осврћући се на ово драгоцено штиво за које је добио награду.

Аутору књиге награду је уручио академик Раденко Круљ, члан жирија. На конкурсу за најбоља књижевна остварења о селу у Републици Србији, учестовало је 86 аутора са око 150 ауторских радова, нагласио је директор фестивала ,,Моје село у причама и песмама’’ др Милутин Матић.

            

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.