Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Tragač za novim mogućnostima

piše: Dragoljub D. Gajić

Prošle godine je Stojanu Berberu štampana antologija njegovih pesničkih ostvarenja (Svirala i Čarnojevići, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, Sombor). Ove godine štampana mu je druga knjiga kritika i zapisa o njegovom celokupnom stvaralaštvu, što je izazovan, obuhvatan i zahtevan posao (Stojan Berber ili Razmicanje vremena 2, Prometej Novi Sad) – prvu takvu knjigu o njemu objavio je Učiteljski fakultet u Somboru 2006. godine. Za ovaj posao trebalo je da bude dobro obavešten, svestran i objektivan priređivač, kao što je dr Mara Knežević (uz pomoć S. B). , a to je moglo da se uradi jer su sačuvani objavljeni radovi.

O Berberu su pisali brojni kritičari: tri akademika (Ljubomir Zuković, Čedomir Popov, Miro Vuksanović), devet profesora univerziteta (Miroslav Egerić, Spasoje Grahovac, Miloš Đorđević, Pavle Ilić, Tihomir Petrović, Saša Radojčić i dr.), književnici (David Kecman, Zoran Mandić, Ljubica Popović-Bjelica…) i drugi. Tako je prisutno mnogoglasje; ostvareno je ono što psiholozi nazivaju jurišanje mozgova.

Kritike o pesničkim ostvarenjima Stojana Berbera otkrivaju da je pesnik Berber neumoran tragač za novim mogućnostima. I u pevanju je razmicao vremena, naročito u ljubavnom pesništvu. Tačno je zapažanje da je u erotskim pesmama Stojan Berber nov glas u srpskom pesništvu, samosvojan, smeo uzavreo, tragalački, da je pomerio granice u kazivanju ljubavnih doživljaja iz perspektive svesti i doživljavanja i muškarca i žene. Ta ocena će ostati trajna, kao što će ostati trajna i ocena da je u svojim pesničkim zbirkama Stojan Berber nastojao da se ne ugleda ni na koga, pa ni na sebe, sem u jednom: da uvek bude nov, drugačiji, da traga za novim temama i stilskim postupcima ili da o starim, večnim, temama progovori drugačije.

Kao retko koji pesnik, Stojan Berber se ogledao u različitim pesničkim formama, od soneta do pravih dragulja, lirskih minijatura, koje bi mogle da budu smeštene u manju orahovu ljusku. Po tome je, kako su tačno zapazili kritičari, Stojan Berber osoben glas u savremenoj srpskoj poeziji.

Kada je reč o antologijama, pre svega narodnih junačkih pesama (Srpske junačke pesme Srpske junačke pesme Krajine), ostaće trajna ocena akademika Ljubomira Zukovića da je prvi Stojan Berber drugačije svrstao pesme, grupisao ih je po oblastima o kojima pevaju ili su tamo nastale, što će omogućiti nov pristup izučavanju naših epskih pesama; bez ovih knjiga ne može valjano uraditi kritičko izdanje tih pesama.

U knjizi Dnevnik o Dobrici Ćosiću neke Berberove kritičke sudove, iako je reč o delima prijatelja, budući istraživači neće moći da zaobiđu. Dragocen je njegov doprinos zapisivanju univerzalnih iskaza Dobrice Ćosića, što bi mogla da bude tema obimnijeg rada.

Ravangradskim zapisima i u Svedoku vremena (četiri obimne knjige o raspadu Jugoslavije) nalazi se obilje portreta, što svedoči o Berberu kao piscu sa darom da naslika portrete značajnih ljudi i učini ih zanimljivim.

U svim književnim ostvarenjima, kako ističe više kritičara, Berber iskazuje svoju visoko razvijenu moralnu i povesničku svest. On nije samo objektivan i smiren posmatrač, već je mnoge događaje i ličnosti strasno doživljavao, na vreme i pre mnogih drugih, i često jedini opisivao i ukazivao na opasnosti po  svoj narod, svestan obaveze pesnika za koje vrednosti treba da se bori; da mora da bude na strani istine, pravde i slobode.

Ova knjiga je još jedno svedočanstvo o obilju tragalaštva u stvaranju književnika Stojana Berbera. Knjiga kakvu bi svaki pisac poželeo da ima.

 

Kulturni dodatak Politike

6. 6. 2020. godine

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.
[mc4wp_form id=“3701″]