Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Трагач за новим могућностима

пише: Драгољуб Д. Гајић

Прошле године је Стојану Берберу штампана антологија његових песничких остварења (Свирала и Чарнојевићи, Градска библиотека Карло Бијелицки, Сомбор). Ове године штампана му је друга књига критика и записа о његовом целокупном стваралаштву, што је изазован, обухватан и захтеван посао (Стојан Бербер или Размицање времена 2, Прометеј Нови Сад) – прву такву књигу о њему објавио је Учитељски факултет у Сомбору 2006. године. За овај посао требало је да буде добро обавештен, свестран и објективан приређивач, као што је др Мара Кнежевић (уз помоћ С. Б). , а то је могло да се уради јер су сачувани објављени радови.

О Берберу су писали бројни критичари: три академика (Љубомир Зуковић, Чедомир Попов, Миро Вуксановић), девет професора универзитета (Мирослав Егерић, Спасоје Граховац, Милош Ђорђевић, Павле Илић, Тихомир Петровић, Саша Радојчић и др.), књижевници (Давид Кецман, Зоран Мандић, Љубица Поповић-Бјелица…) и други. Тако је присутно многогласје; остварено је оно што психолози називају јуришање мозгова.

Критике о песничким остварењима Стојана Бербера откривају да је песник Бербер неуморан трагач за новим могућностима. И у певању је размицао времена, нарочито у љубавном песништву. Тачно је запажање да је у еротским песмама Стојан Бербер нов глас у српском песништву, самосвојан, смео узаврео, трагалачки, да је померио границе у казивању љубавних доживљаја из перспективе свести и доживљавања и мушкарца и жене. Та оцена ће остати трајна, као што ће остати трајна и оцена да је у својим песничким збиркама Стојан Бербер настојао да се не угледа ни на кога, па ни на себе, сем у једном: да увек буде нов, другачији, да трага за новим темама и стилским поступцима или да о старим, вечним, темама проговори другачије.

Као ретко који песник, Стојан Бербер се огледао у различитим песничким формама, од сонета до правих драгуља, лирских минијатура, које би могле да буду смештене у мању орахову љуску. По томе је, како су тачно запазили критичари, Стојан Бербер особен глас у савременој српској поезији.

Када је реч о антологијама, пре свега народних јуначких песама (Српске јуначке песме и Српске јуначке песме Крајине), остаће трајна оцена академика Љубомира Зуковића да је први Стојан Бербер другачије сврстао песме, груписао их је по областима о којима певају или су тамо настале, што ће омогућити нов приступ изучавању наших епских песама; без ових књига не може ваљано урадити критичко издање тих песама.

У књизи Дневник о Добрици Ћосићу неке Берберове критичке судове, иако је реч о делима пријатеља, будући истраживачи неће моћи да заобиђу. Драгоцен је његов допринос записивању универзалних исказа Добрице Ћосића, што би могла да буде тема обимнијег рада.

У Раванградским записима и у Сведоку времена (четири обимне књиге о распаду Југославије) налази се обиље портрета, што сведочи о Берберу као писцу са даром да наслика портрете значајних људи и учини их занимљивим.

У свим књижевним остварењима, како истиче више критичара, Бербер исказује своју високо развијену моралну и повесничку свест. Он није само објективан и смирен посматрач, већ је многе догађаје и личности страсно доживљавао, на време и пре многих других, и често једини описивао и указивао на опасности по  свој народ, свестан обавезе песника за које вредности треба да се бори; да мора да буде на страни истине, правде и слободе.

Ова књига је још једно сведочанство о обиљу трагалаштва у стварању књижевника Стојана Бербера. Књига какву би сваки писац пожелео да има.

 

Културни додатак Политике

6. 6. 2020. године

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.