Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

Susret sa aforističarem Ninusom Nestorovićem

Podgorički list „Dan” u rubrici za kulturu objavljuje intervju sa aforističarem Ninusom Nestorovićem, dobitnikom Zlatne plakete za aforizam 2020. za knjigu „Bože uprosti nam”. O novoj knjizi, literaturi, satiri i drugim temama piše:

Aleksandar Ćuković

Koliko se ova Vaša knjiga razlikuje od prethodnih?
– Zrelost dolazi sa godinama… Valjda su svi oni gradovi, u kojima sam živeo, Smederevska Palanka, Mladenovac, Novi Sad, Tuzla, Prijepolje, Beograd, Paraćin i Bačko Petrovo Selo (kažu, odakle ti je žena, odatle si i ti) doprineli da sazrim kao pisac i da moji aforizmi budu životniji, realniji i da su bliski i razumljivi, kako profesoru fakulteta, tako i svakom običnom, radnom čoveku na ovim našim prostorima. Iskreno mislim da je ova moja knjiga zrelija od prethodnih. I što je najvažnije, životnija je i bliža narodu!
Kakav mora biti jezik aforističara?
– Da bi pisao vrhunske aforizme, nije dovoljno samo da imaš „oštar” jezik. Neophodno je da poseduješ i književno ludilo. Da stalno pomeraš granice hrabrosti, sadržaja i forme.

Omiljeni aforizam?

– „Da moram danas ponovo da izaberem zanimanje, pre bih bio bođa bande, nego profesor fakulteta. Ne zbog para, nego zbog ugleda.”

 

Da li je žanr kojim se bavite zapostavljen u odnosu na druge književne žanrove?
– Knjiga „Bože, uprosti nam” predstavljena je čitaocima „Politike”, „Dnevnika”, „Dana” i mnogih drugih dnevnih, nedeljnih i književnih novina. Aforizmi iz nje citirani su kako u Srbiji tako i u Bugarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Rumuniji… Da li na osnovu ovoga možemo da tvrdimo da je aforizam kao žanr zapostavljen? Naravno da ne! Sve što valja i što predstavlja književnu vrednost nađe put do čitalaca. 
Šta biste savetovali mladom aforističaru?
– Mladog aforističara, kao i svakog mladog čoveka, savetovao bih pre svega da bude svoj i prepoznatljiv. Da bude hrabar. Da mnogo čita i da prati šta pišu ostale kolege iz regiona, jer od njih može mnogo da nauči. Da bude uporan i da ima svoje JA!
Ceo intervju možete pročitati ovde.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.