Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Сусрет са афористичарем Нинусом Несторовићем

Подгорички лист „Дан” у рубрици за културу објављује интервју са афористичарем Нинусом Несторовићем, добитником Златне плакете за афоризам 2020. за књигу „Боже упрости нам”. О новој књизи, литератури, сатири и другим темама пише:

Александар Ћуковић

Колико се ова Ваша књига разликује од претходних?
– Зрелост долази са годинама… Ваљда су сви они градови, у којима сам живео, Смедеревска Паланка, Младеновац, Нови Сад, Тузла, Пријепоље, Београд, Параћин и Бачко Петрово Село (кажу, одакле ти је жена, одатле си и ти) допринели да сазрим као писац и да моји афоризми буду животнији, реалнији и да су блиски и разумљиви, како професору факултета, тако и сваком обичном, радном човеку на овим нашим просторима. Искрено мислим да је ова моја књига зрелија од претходних. И што је најважније, животнија је и ближа народу!
Какав мора бити језик афористичара?
– Да би писао врхунске афоризме, није довољно само да имаш „оштар” језик. Неопходно је да поседујеш и књижевно лудило. Да стално помераш границе храбрости, садржаја и форме.

Омиљени афоризам?

– „Да морам данас поново да изаберем занимање, пре бих био бођа банде, него професор факултета. Не због пара, него због угледа.”

 

Да ли је жанр којим се бавите запостављен у односу на друге књижевне жанрове?
– Књига „Боже, упрости нам” представљена је читаоцима „Политике”, „Дневника”, „Дана” и многих других дневних, недељних и књижевних новина. Афоризми из ње цитирани су како у Србији тако и у Бугарској, Словачкој, Хрватској, Босни и Херцеговини, Пољској, Румунији… Да ли на основу овога можемо да тврдимо да је афоризам као жанр запостављен? Наравно да не! Све што ваља и што представља књижевну вредност нађе пут до читалаца. 
Шта бисте саветовали младом афористичару?
– Младог афористичара, као и сваког младог човека, саветовао бих пре свега да буде свој и препознатљив. Да буде храбар. Да много чита и да прати шта пишу остале колеге из региона, јер од њих може много да научи. Да буде упоран и да има своје ЈА!
Цео интервју можете прочитати овде.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.
[mc4wp_form id=“3701″]