Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Predstavljen zbornik Svetosavska poetska riznica

Iz neiscrpne riznice pesama posvećenih najvećem srpskom svecu prosvetitelju Savi, Dejan Tomić je odabrao 222 pesme za zbornik „Svetosavska poetska riznica“ koji je predstavljen u Vukovoj zadužbini. Na taj način novosadski „Prometej“ i RTS obeležili su 800 godina autokefalnosti srpske crkve koju su Srbi dobili zahvaljujući Svetom Savi koji je rođen kao Rastko Nemanjić i bio najmlađi sin rodonačelnika dinastije Nemanjića Stefana Nemanje, u monaštvu svetog Simeona.
 
Na promociji knjige, koja stiže baš u pravi čas, jer se kroz tri dana slavi Savindan, govorili su Janja Todorović, književnica, Dejan Tomić priređivač, Dragan Inđić, urednik RTS izdavaštva i Zoran Kolundžija glavni urednik „Prometeja“.
Odabrane pesme su iz pera 181 autora, od 13. veka do našeg doba.
U prvom od četiri poglavlja je deset narodnih pesama, među kojima su one poznate („Slavu slavi Nemanjiću Savo“ i „Zbor zborila gospoda rišćanska“), ali i jedna koledarska pesma iz stare Srbije, koju je zapisao Miloš S. Milojević.
Tu je i pesma iz Prvog svetskog rata, koja svedoči da su ikonu Svetog Save na Kordunu morali da kriju od austrougarskog okupatora.
Slede stihovi starih srpskih pesnika koji svedoče o kontinuitetu poštovanja Svetog Save u narodu. Tu su stihovi Atanasija, Domentijana, Teodosija, Danila Pećkog, Georgija Stefanovića Venclovića.
Lik i delo Svetog Save bili su snažna inspiracija i za mnogobrojne pesnike 19. i 20. i početka ovog veka. Među njima su Ljubomir P. Nenadović, Đura Jakšić, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Vojislav V. Ilić, Svetozar Ćorović, Desanka Maksimović, Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Branislav Crnčević, Slobodan Rakitić, Milan Komnenić, Slobodan Pavićević…
Među živim autorima zastupljeni su: Ljubomir Simović, Dobrica Erić, Matija Bećković, Ljubiša Đidić, Alek Vukadinović, Milovan Vitezović, Radomir Andrić, Rajko Petrov Nogo, Dragan Dragojlović, Milosav Tešić, Dragan Lakićević, Đorđe Sladoje, Ivan Negrišorac…
Kao najmlađi pesnici odabrani su Jelena Aleksić i Aleksandra Savić (rođene 1973) i Stefan Vujčić (1989). Najduža pesma u knjizi je iz pera kralja Nikole I Petrovića, napisana 1913. godine.
„Ovi stihovi su pravo svedočanstvo da je kroz svih osam vekova svoje autokefalnosti Srpska pravoslavna crkva prolazila kroz neverovatna iskušenja. U neprekidnoj borbi za opstanak preživela je teška vremena, ali nikada nije pokleknula, nikada nije klonula u odbrani svojih i narodnih svetinja. Njen veliki organizator Sveti Sava postavio je tako čvrste temelje, da ni bure vekova, ni krstaški pohodi katoličkih misionara, ni petovekovna najezda Turaka, nisu mogli pomutiti ni pokolebati u njenoj čistoti, solidarnosti, upornosti srpski narod“, rekao je Dejan Tomić.
Ističući da je Sveti Sava i savremen i svevremen, autorka pogovora Jana Todorović, koja je u izboru zastupljena sa jednom pesmom, rekla je: „Bogat darovima svetog duha Sveti Sava je bio ravnoapostolni učitelj i prosvetitelj, podvižnik i molitvenik za ceo svet, svemilostivi čudotvorac i neumorni hodočasnik, uzvišeni arhijerej i zadužbinar, pravedni zakonodavac, mirotvorac i blaženi poeta“.
Urednici Zoran Kolundžija („Prometej“) i Dragan Inđić (RTS) izrazili su veliko zadovoljstvo objavljivanjem ove knjige koja, kako su naglasili, „pripada našem narodnom biću“.
Vest preuzeta sa sajta RTS. Celu vest možete pogledati ovde.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.