Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Представљен зборник Светосавска поетска ризница

Из неисцрпне ризнице песама посвећених највећем српском свецу просветитељу Сави, Дејан Томић је одабрао 222 песме за зборник „Светосавска поетска ризница“ који је представљен у Вуковој задужбини. На тај начин новосадски „Прометеј“ и РТС обележили су 800 година аутокефалности српске цркве коју су Срби добили захваљујући Светом Сави који је рођен као Растко Немањић и био најмлађи син родоначелника династије Немањића Стефана Немање, у монаштву светог Симеона.
 
На промоцији књиге, која стиже баш у прави час, јер се кроз три дана слави Савиндан, говорили су Јања Тодоровић, књижевница, Дејан Томић приређивач, Драган Инђић, уредник РТС издаваштва и Зоран Колунџија главни уредник „Прометеја“.
Одабране песме су из пера 181 аутора, од 13. века до нашег доба.
У првом од четири поглавља је десет народних песама, међу којима су оне познате („Славу слави Немањићу Саво“ и „Збор зборила господа ришћанска“), али и једна коледарска песма из старе Србије, коју је записао Милош С. Милојевић.
Ту је и песма из Првог светског рата, која сведочи да су икону Светог Саве на Кордуну морали да крију од аустроугарског окупатора.
Следе стихови старих српских песника који сведоче о континуитету поштовања Светог Саве у народу. Ту су стихови Атанасија, Доментијана, Теодосија, Данила Пећког, Георгија Стефановића Венцловића.
Лик и дело Светог Саве били су снажна инспирација и за многобројне песнике 19. и 20. и почетка овог века. Међу њима су Љубомир П. Ненадовић, Ђура Јакшић, Алекса Шантић, Јован Дучић, Војислав В. Илић, Светозар Ћоровић, Десанка Максимовић, Васко Попа, Миодраг Павловић, Бранислав Црнчевић, Слободан Ракитић, Милан Комненић, Слободан Павићевић…
Међу живим ауторима заступљени су: Љубомир Симовић, Добрица Ерић, Матија Бећковић, Љубиша Ђидић, Алек Вукадиновић, Милован Витезовић, Радомир Андрић, Рајко Петров Ного, Драган Драгојловић, Милосав Тешић, Драган Лакићевић, Ђорђе Сладоје, Иван Негришорац…
Као најмлађи песници одабрани су Јелена Алексић и Александра Савић (рођене 1973) и Стефан Вујчић (1989). Најдужа песма у књизи је из пера краља Николе I Петровића, написана 1913. године.
„Ови стихови су право сведочанство да је кроз свих осам векова своје аутокефалности Српска православна црква пролазила кроз невероватна искушења. У непрекидној борби за опстанак преживела је тешка времена, али никада није поклекнула, никада није клонула у одбрани својих и народних светиња. Њен велики организатор Свети Сава поставио је тако чврсте темеље, да ни буре векова, ни крсташки походи католичких мисионара, ни петовековна најезда Турака, нису могли помутити ни поколебати у њеној чистоти, солидарности, упорности српски народ“, рекао је Дејан Томић.
Истичући да је Свети Сава и савремен и свевремен, ауторка поговора Јана Тодоровић, која је у избору заступљена са једном песмом, рекла је: „Богат даровима светог духа Свети Сава је био равноапостолни учитељ и просветитељ, подвижник и молитвеник за цео свет, свемилостиви чудотворац и неуморни ходочасник, узвишени архијереј и задужбинар, праведни законодавац, миротворац и блажени поета“.
Уредници Зоран Колунџија („Прометеј“) и Драган Инђић (РТС) изразили су велико задовољство објављивањем ове књиге која, како су нагласили, „припада нашем народном бићу“.
Вест преузета са сајта РТС. Целу вест можете погледати овде.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.