Mediji o knjizi

Posvećeni vrednim delima: „Prometej“ proslavio 30 godina postojanja

NOVOSADSKI „Prometej“ se svrstao među najveće domaće izdavače sa objavljenih više od tri hiljade knjiga. Najveći izdavač u Vojvodini, koji je sinoć proslavio tri decenije rada, svojim edicijama i izdanjima posebno neguje često zaboravljenu književnu baštinu, snažno afirmiše izdavaštvo u nauci, književnosti i publicistici.

„Prometej“ je posebno prepoznatljiv po reprezentativnim monografijama, posvećenim srpskoj kulturi, prošlosti i sadašnjosti Novog Sada i Vojvodine, kao i ediciji lingvističkih izdanja i velikim izdavačkim projektima u oblasti leksikografije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja – Oktobarske nagrade grada Novog Sada, „Iskre kulture Vojvodine“, „Vukove nagrade“, Ordena Vuka Karadžića… Pre šest godina „Prometej“ je dobio nagradu za izdavački poduhvat na Sajmu knjiga u Beogradu za kapitalnu ediciju „Srbija 1914-1918“, koju radi sa Radio-televizijom Srbije. Do sada je u ovoj ediciji izašlo više od 80 knjiga. A, na ove „ratničke teme“ naslanja se biblioteka „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“, koju „Prometej“ objavljuje u saradnji sa RTV Vojvodina.

Zoran Kolundžija, Foto D. Dozet

– Nije bilo lako opstati na tržištu sa knjigama koje nisu komercijalne – kaže, za „Novosti, Zoran Kolundžija, direktor „Prometeja“. – Za naše trajanje ključna su bila poznanstva sa akademikom Dejanom Medakovićem, Draškom Ređepom i Milanom Šipkom. Objavili smo mnogo vrednih i lepih dela, a posebnu i dugoročnu brižnost negovali smo pred često zaboravljenom ili bar prenebregavanom našom istorijom, kulturom i književnom baštinom.

„Prometej“ je na prošlogodišnjem Sajmu imao dve knjige Petera Handkea, „Popodne pisca“ i „Još jedanput za Tukidida“, a Kolundžija podseća da pripremaju knjigu tekstova najnovijeg nobelovca o raspadu Jugoslavije.

– Posebno je vredno to što publikujemo Dnevnik Stanislava Krakova od 1912. do 1918, koji je bio u Biblioteci Srbije, ali nije bio obrađivan, niti je bilo saglasnosti o tome da se to uradi, a sada je Mirko Demić obradio te beleške i priredio za štampu – kaže Kolundžija. – Po nekoj toplini, ili lepoti, izdvaja se knjiga koju je priredioRatomir Rale Damjanović, „Strankinje o srpskom vojniku i Srbiji u Velikom ratu“, dok je Milena Marjanović u knjizi „Lice rata“ obradila 32 muška i ženska fotografa, koji su se bavili Srbijom od 1912. do 1918. godine. Bavili smo se i delima koja pomažu da se bolje razumeju zbivanja u vezi sa Kosovom i Metohijom. Objavili smo „Dahijska vremena na Kosovu i Metohiji: (1878-1899)“ i „Kosovsko pitanje 1974-1989“ Petra Ristanovića.

 

D. MATOVIĆ | 11. januar 2020.
Tekst preuzet sa portala Novosti.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.