Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Pesnik i pop zvezde – Revolver o boku

Izdavačka kuća Prometej objavila je knjigu rok enciklopediste Bogomira Mijatovića Pamtite me po pjesmama mojim. Na šest stotina strana sabrani su stihovi Duška Trifunovića (1933–2006) koje su izvodili najpoznatiji jugoslovenski muzičari. 
 
Zanimljiva je pesnikova misao sa zadnje korice. „Ove pjesme su ispunile svoju misiju – bile su hitovi, sad mogu mirnije. Sad one liče na mene, koji sam jedno vrijeme pristajao da budem igračka.“
 
Mijatovićev zbornik, ispunjen starim fotografijama i urednim indeksom na kraju, pre koga su odštampani tekstovi Abdulaha Sidrana i Petra Popovića, otkriva neverovatnu stvar: koliko je Trifunovićevih strofa bilo komponovano. Premda književnik nije bio naročiti poklonik popularne kulture…
 
U predgovoru saznajemo da je brzo pročitao muzičare. „Muzičari su ljudi koji savršeno dobro pristaju na kliše, ali ne mogu da podnesu obaveze.“ Ključ nesporazuma, misli priređivač, jeste ritam. „Muzika ima svoj ritam, koji remeti moj ritam – govorio je Duško.“
 
Uz osnovne diskografske podatke na dnu stranice, Bogomir Mijatović je u sažetim napomenama precizno zabeležio promenu svakog slova i stiha, načinjenu od strane izvođača. Te opaske su biser knjige. Ukoliko zanemarimo poneko ubačeno a ili i, saznajemo, recimo, da je u Trifunovićevoj pesmi O tom potom, otpevanoj na festivalu „Vaš šlager sezone `81“, u četvrtoj strofi izmenjen drugi stih. Umesto „lipsaćeš“, Jadranka Stojaković peva „ostaćeš za nekim plotom“.
 
Već je čuvena promena iz „pristao sam da budem igračka“ u „pristao sam biću sve što hoće“, ali se manje zna da je U namjeri da budemo isti, reči „revolver sam nosio o boku“, Arsen Dedić zamenio sa „živio sam za ljubav duboku“.
 
Na šta prvo pomislite kada pročitate naslov Lijepo je bilo u Sarajevu – do viđenja u Kalgariju? Reč je o Trifunovićevim stihovima u izvedbi Plesnog orkestra i mješovitog hora RTV Zagreb (LP XIV zimske Olimpijske igre Sarajevo 1984, razni izvođači, Diskoton).
 
Mića Vujičić (NIN, 17. januar 2019.)
Dusko Trifunovic
datum :Maj 2012
Mesto:Novi Sad
Autor:Branislav Lucic

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.