fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Песник који је рокенролу даровао поезију

 

Представљена збирка мисли и мудрости Душка Трифуновића „Слушај мене, а ради по своме”

 

Душко Трифуновић свој геније и надовезану судбину сажео је у једној исповедној реченици коју је изговарао са дозом неизбежне горчине, али и осећајем пуног задовољства, Ја сам срећан човек због тога што се моје песме знају напамет, али фалинка ми је у свему томе што не знају да сам то ја написао.

У дворишту издавачке куће „Прометеј” прошлог уторка Новосађанке и Новосађани уживали су у казивању Трифуновићевих мудрих сентенци којих је изговорио и написао за неколико својих, али и наших живота. У једну књигу то је сажео његов колега, друг и детелинарски комшија Богомир – Богица Мијатовић, познати новинар, музички уредник и публициста, који се минулих година посветио истраживању целокупног Трифуновићевог опуса. Представљање збирке „Слушај мене, а ради по своме”, мисли и мудрости Душка Трифуновића у избору Богице Мијатовића, окупљенима је помогло да развеју површна зближавања са Трифуновићем као аутором ванвременских рок стихова и да га упознају као мудраца, филозофа и песника, иза кога је остао опус од 84 збирке песама и четири романа.

Читајући Душкове песме које су други изводили за прошлу књигу, почео сам да записујем његове стихове. Одлучио сам да прочитам комплетан његов опус и тако је настала ова нова књига. Душко ће увек живети својим делима и сврха ове књиге је нешто друго, да скренем пажњу свима који су га знали површно, захваљујући његовим познатим песмама, које је заправо Душко. Он је један мудрац, велики познавалац историје и филозоф. Филозоф без школе, како је он волео за себе да каже – рекао је Мијатовић.

Бројка Душкових песама које су се нашле на репертоарима певача и група наше махом забавне музике је невероватна. Богица се присећа да је у једном њиховом разговору Трифуновић тврдио како их нема више од 100, док га је он убеђивао како је бројка значајно већа, барем 150. На крају је листа песама завршила код бројке 320! Аутор је музичких рокенрол класика „Има нека тајна веза”, „Шта би дао да си на мом месту”, „Пристао сам бићу све што хоће”, „Ти си ми била у свему нај, нај”, „Главо луда” и многих других. Мијатовић је раније већ објавио књигу о Трифуновићу под називом „Памтите ме по песмама мојим”, а за ову прилику поред комплетног опуса, прошао је кроз све његове новинске интервјуе, радио и ТВ емисије. Јер Трифуновић је, како кажу, био и велики усмењак. Његово живо казивање увек је пленило пажњу свих присутних.

Академик Зоран Пауновић на представљању збирке рекао је како постоје песници које говоре своје истине које ми са радошћу откривамо, постоје песници који говоре оно што смо одувек желели да кажемо, али некако нисмо умели и постоје песници који кажу нешто што никада нисмо ни помислили да можемо рећи, а што је нека наша велика истина. Душко је био сва та три песника у једном. Ова књига није велика обимом, али како сматра, огромна је по томе колико се колико се дуго и колико пажљиво може читати.

Душка сам срео само једном, баш у „Прометеју”. Мени је то било као да сам угледао Дилана или Коена, једног од јунака своје младости, јер сам као и многи, растао уз његове стихове. Он је певачима даровао стихове и они су од тада почели да певају поезију. Дотад су певали само речи. Често се може чути да је поезија изгубила снагу коју је имала, да поезија више никоме не говори ништа и да песници нису више ауторитети. Тачно од свега тога јесте само да књиге мало ко чита. Тачно је да поезија која остаје заробљена у књигама остаје нема, али је тачно и то да су се прави песници преселили у другачији свет од света чисте књижевности. У свет популарне културе. Поезија је почела да говори једним гласом који многи могу да разумеју, то се у свету догодило шездесетих година, а то је нешто касније код нас учинио управо Душко Трифуновић – рекао је Пауновић.

Он сматра да је Душко био паметнији од Дилана и Коена, које су критиковали да не умеју да певају. Трифуновић је једноставно своје стихове дао да певају неки од најзначајнијих музичара популарне рок и забавне музике. На тај начин његов глас громогласно је одјекнуо, те је исписао младости многих од нас.

Душко је по доласку из Сарајева живео у Новом Саду и Сремским Карловцима. Када се запослио на место уредника омладинског програма на Радио-телевизији Војводине, прво што је рекао своји младим новинарима била је управо реченица која је наслов ове књиге.

Све генерације су правиле исте глупости само је овој вашој пружена шанса да све своје глупост покаже целом свету. Сада уз помоћ масовних комуникација којима се млади служе, чекаш да нешто глупо смислиш и задивиш свет – сажео је Душко на свој начин све теорије о данашњем свету. Књига је објављена поводом 87 година од рођења великог песника, а завршава још једном поуком за живе: „Крените својим умом, идете мојим трагом али не стајте у моје стопе”.

 

извор: Блиц

пише: Александар Латас

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.