fbpx
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

NAGRADA „TIPAR” NINUSU NESTOROVIĆU

Nagradu „Tipar“ za 2020. godinu dobio je Ninus Nestorović za knjigu

„Bože, uprosti nam“ (Prometej, 2020)

Nagradu „Tipar“ za najbolje humorističko – satirično književno delo iz prethodne i tekuće godine, prema odluci žirija u sastavu: mr Zora Jestrović – predsednica, Dragan Paldrmić i Milorad Joknić – članovi, je dobio Ninus Nestorović, aforističar iz Novog Sada za knjigu aforizama „Bože, uprosti nam” u izdanju izdavačke kuće „Prometej”.

Nagrađena knjiga sadrži oko 800 aforizama Ninusa Nestorovića koji beskompromisno i bez okolišanja zadiru u sve segmente društva koje ga okružuje. Međutim, bez obzira na ubojitost njegovog pera, autor nije htio da bude puki posmatrač i sudija aktuelnim društvenim i političkim događajima, već kroz većinu aforizama provejava i nadu da će ipak na kraju krajeva, Čovjek biti taj koji će pobijediti. – odluka žirija

GOVOR NINUSA NESTOROVIĆA PRILIKOM PREUZIMANJA NAGRADE

Kada znaš da  su nagradu „Tipar“ dobili: Matija Bećković, Emir Kusturica, Dušan Kovačević, Milovan Vitezović, Momo Kapor, Dragan Lakićević, Petar Pajić… a posle svih njih je dobiješ i ti, onda ti dah zastane u grlu. Iako si pisac, ostaneš bez reči. Ćutiš. Ne zato što nemaš šta da kažeš… Nego iz poštovanja. Onako gospodski… Dostojanstveno.

Ninus Nestorović je rođen 1965. godine u Smederevskoj Palanci. On nije po zanimanju pisac, nego carinski inspektor koji živi budu drugačiji, prepoznatljivi…  i radi u Novom Sadu. Njegova najbolja dela nisu knjige aforizama, nego njegova deca: sin Mihajlo i ćerke Katarina, Sara i Tea. Supruga Valentina je stub kuće i njegov oslonac u svemu što radi.

Satiru sam počeo da pišem još davne 1988. godine. Napisao sam (i objavio) šest knjiga aforizama: „Izgužvane misli“, „Sizife, Srbine“, „Neraskidiva veza“, „Vojna tajna“, „Ćuti i plivaj“ i „Bože, uprosti nam“. Priredio sam antologiju novosadskog aforizma „Pečat vremena“. Za svoje stvaralaštvo dobio sam veliki broj nagrada. Trudio sam se da moji aforizmi budu drugačiji, prepoznatljivi…

Prvi put na Danima humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima pojavio sam se pre dvadesetak  godina. Bio sam mlad i veoma ponosan na sebe, jer sam se pridružio piscima humora i satire koji su obeležili jednu epohu. Tom prilikom posetio sam Muzej humora i satire u Pljevljima i u njemu video plakate svih dotadašnjih festivala. Novak Novak, Lola Đukić, Matija Bećković, Aleksandar Baljak, Radivoje Bojičić, Rastko Zakić… samo su neka od imena koja su uveličala svojim prisustvom ovu manifestaciju. Upoznao sam u Pljevljima mnoge velike pisce i naučio mnogo od njih! Družio se sa njima i upijao svaku njihovu reč! Na taj način sam gradio sebe, a samim tim i poboljšavao kvalitet svoji aforizama.

Nadam se da ćemo se dogodine ponovo družiti u Pljevljima i da će nam ovaj cirkus zvani  „Korona“ dozvoliti da se opet vidimo. To će biti dobro, kako za humor i satiru, tako i za Pljevljake, jer smeh je najbolji lek, pa hajde onda, dragi moji Pljevljaci, da se od svega, pa i od „Korone“ izlečimo njime!

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.