fbpx

Медији о књизи

Књига мисли Душка Трифуновића: Колико видиш, толики је свет

Припремајући материјал за књигу Памтите ме по пјесмама мојим, објављену 2018. у издавачкој кући Прометеј, Богомир Мијатовић, новинар, уредник и рок енциклопедиста, прочитао је комплетан књижевни опус Душка Трифуновића (1933–2006) и како каже у разговору за НИН још тада приметио неке филозофске мисли које су му се допале.

„Записао сам их у жељи да их упамтим. Убрзо сам схватио да од памћења нема ништа јер су се његове мудрости множиле. Пало ми је на памет да би то могла да буде још једна књига, овог пута не о песнику, већ о филозофу без школе, како је понекад себе називао.“ Зато је одлучио да приреди збирку максима.

Сећа се да је за Душка Трифуновића први пут чуо почетком седамдесетих. Био је редовни гледалац емисије Телевизије Сарајево На ти, коју је песник уређивао, а упознао га је 1993. године када се запослио у Радио-телевизији Нови Сад. „Једно време делили смо моју канцеларију. Ту смо се зближили и до краја његовог живота били пријатељи.“

Да ли га је некада посматрао док пише?

„Пошто је док су га ноге служиле био у покрету (док није почео да запиње за шаре на тепиху, како ми је рекао двадесетак дана пре упокојења) – писао је најчешће током вечери, пре починка, када се осами. Све што је остало иза њега написао је на писаћој машини. Одбијао је идеју да му набавимо рачунар. Последњу писаћу машину сам му ја поклонио…“

Књижевник Михајло Пантић пише у предговору да нас је избором мисли и максима, обједињених парадоксалним насловом Слушај мене, а ради по своме, Богомир Мијатовић подсетио да необични писац стихова који су одавно постали општенародна својина није био само пучки песник, него и мудрац посебног, пре свега емпиријског кова. „Не, дакле, филозоф развијеног метода, спекулативног и појмовног система, него човек чистог, есенцијализованог искуства.“

Преносимо неколико редова из овог издања издавачке куће Прометеј:

*
Деца ће нас све надживети. То је једино и најбоље решење бесмртности.

*
У свим кризним ситуацијама прво се потамане познати људи.

*
Нација се не прави рађањем. Нација се рађа из добро организованог живота одређене групе људи.

*
Све што је прошло наставља да живи – или као успомена или као опомена.

*
Мени се увек чинило да велики људи служе за то да мали људи имају против кога да вичу.

*
Нисам учествовао у рату, па нећу да учествујем ни у миру!

*
Све наше молитве су пуне прохтева, уцена и срамоте.

*
Кад је рат онда се отима, а кад је мир онда се краде.

*
Ратови трају све док примитивци не задовоље ниске страсти.

*
Ко закочи точак историје, испада на првом завијутку.

*
Сви су силници исти: по лажљивој слави и зависти.

*
Тај који је мрзио цео свет, ено га прима високо одличје из руке онога који наставља да мрзи цео свет на пустом острву славе.

*
Кад је овде овако лепо, како ли је тек тамо гђе нас нема?

*
Морал ми је тако срозан да ћу скоро с лакоћом прећи на противничку страну.

*
Велике идеје спасава елитизам од масе која не зна шта хоће ал’ хоће да влада.

*
Ја сам знао да рат убрзава процесе. Оно што ниси могао да урадиш у миру за десет година, то у рату можеш да постигнеш за десет дана.

*
Колико видиш, толики је свет.

*
Сви перу руке у мутној води интереса.

(НИН, 10. јун 2021)

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.