Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Izdavačka kuća Prometej pred Jesenji sajam knjiga

Desetine novih naslova Izdavačke kuće “Prometej” biće spremno za predstojeći jesenji sajam knjiga u Beogradu, tačnije četrdesetak, kojima treba dodati i tridesetak dosad objavljenih u ovoj godini, navodi njen direktor Zoran Kolundžija, dodajući da bi ukupno u ovoj godini trebalo da bude objavljeno stotinak naslova, što je uobičajena brojka za njih poslednjih godina.

Ostajemo dosledni onome čime se bavimo poslednjih godina, a to je stogodišnjica Prvog svetskog rata i prisajedinjenja, tako da imamo sada 6. kolo edicije “Srbija 1914 – 1918”, u kojoj dominiraju nekolike knjige o utvrđivanju granica. Ponavljamo dva veoma značajna dela Andreja Mitrovića, jedno je Jugoslavija na konferenciji mira u Parizu, a drugo ima podnaslov ove knjige, i zove se Razgraničenje sa Mađarskom i Rumunijom, navodi za naš list Zoran Kolundžija.

Kako je dodao, posebno je vredno što će publikovati dnevnik Stanislava Krakova od 1912 do 1918, koji je bio u Biblioteci Srbije, ali nije bio obrađivan, niti je bilo saglasnosti o tome da se to uradi, a sada su to obezbedili.

I, možda da izdvojim, po nekoj toplini, ili lepoti, knjigu koju priređuje Ratomir Rale Damjanović, a zove se Strankinje o srpskom vojniku u vreme Velikog rata, kazao je Kolundžija.Poznato je da su tada na ovim prostorima boravile brojne strane lekarske misije iz inostranstva, među njima lekarke ili bolničarke, čime se i Damjanović bavi u ovoj knjizi.Mimo toga, a isto u ovoj seriji knjiga, ali ne u tom redovnom kolu, nego u malo većem formatu, objavljujemo knjigu koja je meni posebno zanimljiva i vredna. Gospođa Milena Marjanović, koja je naš provereni istoričar fotografije, pod naslovom Lice rata napravila je, mislim da se radi o 32 muška i ženska fotografa, koji su se bavili Srbijom od 1912. do 1918. godine, najavljuje Kolundžija, podsećajući da je autorka za izložbu, koju je priredila, dobila pre dve godine godišnju nagradu Udruženja likovnih kritičara “Lazar Trifunović”.

Mimo svega, RTS i Prometej obnavljaju, po rečima Kolundžije, troknjižje koje su nazvali Srpska seljačka trilogija, a čija prva knjiga nosi naziv Tri sile pritisle Srbijicu. Za ovu priliku je novi predgovor napisao Nemanja Dević, istoričar iz Smederevske Palanke. Trilogija sadrži razgovore sa čak 38 solunaca iz tog kraja, a u trećoj su dnevnici. Dragutin Pavlović je pronašao i dnevnik jednog nemačkog vojnika, koji je bio, kako dodaje Kolundžija, cenjeni slikar, pa u toj knjizi ima i njegovih ilustracija.

Na ove “ratničke teme” naslanja se nastavak saradnje sa RTV Vojvodina, na ediciji Prečanski Srbi do sloma Austrougarske.

Dejan Mikavica sprema dve knjige kojima zaokružujemo celinu koju smo sad uradili, da objedinimo na jednom mestu portrete značajnih srpskih ličnosti u Austrougarskoj do 1918, a u drugoj su znamenita dokumenta, od prvih privilegija 1526. u Žumberku, koje su dobili tamošnji naši preci i uskoci, do povelja slobodnih kraljevskih gradova Subotice, Sombora i Novog Sada, iz čega se vidi odnos Beča prema našem življu ovde. Uz to se naslanja i knjiga koja bi trebalo da obeleži osam vekova Srpske pravoslavne crkve, a povezana je sa Prvim svetskim ratom, najavljuje Kolundžija.

Po volumenu, sadržini i po brojnosti tema, izdvojiće se knjiga koju je priredila Gordana Petković, a bavi se sadržajem Srpskog lista koji je izlazio u Novom Sadu samo 1918 i 1919.  Kako primećuje Kolunyija, uz brojne zanimljive podatke, bezmalo je zabeleženo, gotovo iz sata u sat, šta se dešavalo pre završetka Prvog svetskog rata, pa negde do polovine 1919, kada je konačno sve bilo jasno.

Među naslovima sa savremenim temama, kao i beletrističkim, u ediciji Reka biće objavljena nova knjiga Još jedanput za Tukidida Petera Handkea, nakon  prošlogodišnjeg njegovog naslova Popodne Pisca, takođe objavljenog u ovoj ediciji.

Imamo i vrlo zanimljivog autora iz Slovenije, a to je Milan Petek Levokov, čija knjiga Ljudi na buri govori o životu običnog čoveka u kontekstu raspada Jugoslavije, ukazuje Kolundžija.

“Prometej” planira da objavi i knjigu Tokso mlade Slovakinje Ivane Dobrakovove, koja je za svoju poslednju knjigu Majke i kamiondžije dobila početkom leta Evropsku nagradu za književnost.

Kolundžija najavljuje još niz naslova, među kojima su Sezona gospode klošara Đorđa Petrovića, Jablanovi snene zvijezde Tihomira Nestorovića iz Bijeljine, Tajni čuvari hrišćanstva Marka Lopušine, kao i Srbi u Austriji, koju je uradio zajedno sa Svetlanom Matić iz Beča.

U novom kolu popularne lingvistike biće pet knjiga, među kojima je i ona Ivana Dimitrijevića, našeg lektora u Italiji, koji se bavi jezičkim tumačenjem poslovica. Biće tu, kako Kolundžija najavljuje, još knjiga naših  stručnjaka za jezik Veljka Brborića, Svete Tanasića, Miloša Kovačevića, kao i grupe mladih lingvista iz Beograda okupljenih oko sajta “Jezikofil”.

Od objavljenih naslova, Kolundžija pominje knjigu Svetlane Matić iz Beča, posvećenu Milici Stojadinović Srpkinji, kao i roman Devet grama duše Tatjane Vrećo iz Beograda. Veoma popularna je postala knjiga Unutarnji inženjering: Jogijev vodič ka radosti autora Sadgurua Đagija Vasudeva, čiji je tiraž skoro rasprodat.

Tu je i nekoliko socioloških knjiga, objavljenih u saradnji s Mašinskim fakultetom iz Niša, zatim Godine Lazara autorke Lane Papić, Autonomna priroda zla Jelene Delibašić, kao i tekstovi Branislava Gulana, specijalnog saradnika SANU, sabrani u knjigu Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države. Među novim izdanjima je i zbornik rezolucija UN do završetka raspada Jugoslavije (plus 1244), koji je priredio Milivoj Ivanišević.

Autor: N. Pejčić
Izvor: Dnevnik, 16.9.2019

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.
[mc4wp_form id=“3701″]