Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Dubinska psihološka analiza Vođe

(Povodom knjige aforizama Ninusa Nestorovića „Bože, uprosti nam“)

piše: Žarko Trebjašanin

 

Ninus Nestorović aktuelne sociološke, psihološke i antropološke probleme našeg društva i pojedinca zahvata široko i duboko. On na satiričan način razmatra i kritikuje vlast, vođu, srpski narod, podanički mentalitet, mitomaniju, ali brojne institucije vladu, crkvu, medije, posebno televiziju.

Jedna od naših najpostojanijih, najpogubnijih i najskupljih kolektivnih zabluda i izvor mnogih velikih društvenih nevolja jeste bezuslovna vera u svemogućeg i bezgrešnog Vođu. Radoje Domanović sa svojom reskom kritikom podaničkog mentaliteta i odanosti Vođi, koja je skupo košta srpski narod, ništa manje je aktuelan i danas, nego što je to bio sto dvadeset godina ranije, u vreme kada je napisao svoje antologijsko delo „Vođa“ (1901)!

O njemu Velikom, Mudrom vođi naši aforističari (A. Boljak, S. Simić, R. Jovanović, I. Marković i drugi) napisali su briljantne aforizme, dostojne da uđu u svetsku antologiju antidogmatske misli. Jedan od naših danas najubojitijih, najbeskompromisnijih i najznačajnijih aforističara, Ninus Nestorović, u svojoj najnovijoj knjizi Bože, uprosti nam (Prometej, Novi sad, 2020), svoje zaoštreno moćno satirično pero uperio je na Velikog Vođu.

Da li je društvu u kojem živimo tiranija ili demokratija? Odgovor Nestorovića je duhovit i tačan: Srbijom ne vlada tiranija,/nego buranija! Koji je to onda, od poznatih oblika vladavine? Sa stručne politikološke i sociološke strane gledano ludilo je najčešći oblik vladavine u Srbiji, konstatuje ovaj naš aforističar. Izgleda da je ludilokratija tokom vekova postala naša tradicija, naša specifičnost i naša – sudbina.

Srbijom po nekom nepisanom pravilu ili adetu vladaju oni koji su arogantni, drski, impulsivni i psihički neuravnoteženi. Od Vođinog raspoloženja i ćeifa zavise mnoge dalekosežne, sudbonosne odluke, te otuda svi pomno i zabrnuto prate promene mentalnog stanja Gospodara. Naš satiričar ironično, s tobož olakšanjem primećuje da je Vođi sada bolje: Vođino psihičko stanje se značajno popravilo. Na početku svoje političke karijere svađao se sa celim svetom, a sada se svađa još samo sam sa sobom!

 

Ninus Nestorović na svoj originalni književni, satirični način preispituje složen i ambivalentan odnos Vođe i naroda, gde niko nije nevin.

Velika književna vrednost Nestorovićevih satiričnih dragulja je prevashodno u njihovoj izbrušenosti. U njima nema ničeg suvišnog, nepotrebnog. Njihova lepota je u jasnoći, preciznosti i kratkoći. Njegove jezičke strelice su ubitačne jer su dobro zaoštrene i nepogrešivo, laserski precizno pogađaju u samo središte mete, u najbolniju tačku. Nestorovićevi satirični aforizmi su krajnje promišljeni, duboko proživljeni i zato su istinski subverzivni, opori, gorki i surovo tačni.

Tajna veličine i neodoljive privlačnosti Nestorovićeve knjige Bože, uprosti nam je u izvanredno inteligentnom i strogom odbiru aforizama od koje je sačinjena. (Ne treba mnogo pameti pa pretpostaviti da i naš izvrsni aforističar može da „zadrema“ i da napiše po neki osrednji aforizam, ali je dovoljno mudar i lišen sujete, pa ga neće objaviti). Na gotovo svakoj stranici ove sjajne knjige, nalaze se biser do bisera. Zato što je tako jezički kondenzovana, a misaono, semantički gusta i slojevita, višeznačna, ona se čita koncentrisano, sporo, sa uživanjem književnog sladokusca, koji svakim ponovnim čitanjem otkriva nova značenja.

 

Ceo članak možete pročitati ovde.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.