Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Дубинска психолошка анализа Вође

(Поводом књиге афоризама Нинуса Несторовића „Боже, упрости нам“)

пише: Жарко Требјашанин

 

Нинус Несторовић актуелне социолошке, психолошке и антрополошке проблеме нашег друштва и појединца захвата широко и дубоко. Он на сатиричан начин разматра и критикује власт, вођу, српски народ, поданички менталитет, митоманију, али бројне институције владу, цркву, медије, посебно телевизију.

Једна од наших најпостојанијих, најпогубнијих и најскупљих колективних заблуда и извор многих великих друштвених невоља јесте безусловна вера у свемогућег и безгрешног Вођу. Радоје Домановић са својом реском критиком поданичког менталитета и оданости Вођи, која је скупо кошта српски народ, ништа мање је актуелан и данас, него што је то био сто двадесет година раније, у време када је написао своје антологијско дело „Вођа“ (1901)!

О њему Великом, Мудром вођи наши афористичари (А. Бољак, С. Симић, Р. Јовановић, И. Марковић и други) написали су бриљантне афоризме, достојне да уђу у светску антологију антидогматске мисли. Један од наших данас најубојитијих, најбескомпромиснијих и најзначајнијих афористичара, Нинус Несторовић, у својој најновијој књизи Боже, упрости нам (Прометеј, Нови сад, 2020), своје заоштрено моћно сатирично перо уперио је на Великог Вођу.

Да ли је друштву у којем живимо тиранија или демократија? Одговор Несторовића је духовит и тачан: Србијом не влада тиранија,/него буранија! Који је то онда, од познатих облика владавине? Са стручне политиколошке и социолошке стране гледано лудило је најчешћи облик владавине у Србији, констатује овај наш афористичар. Изгледа да је лудилократија током векова постала наша традиција, наша специфичност и наша – судбина.

Србијом по неком неписаном правилу или адету владају они који су арогантни, дрски, импулсивни и психички неуравнотежени. Од Вођиног расположења и ћеифа зависе многе далекосежне, судбоносне одлуке, те отуда сви помно и забрнуто прате промене менталног стања Господара. Наш сатиричар иронично, с тобож олакшањем примећује да је Вођи сада боље: Вођино психичко стање се значајно поправило. На почетку своје политичке каријере свађао се са целим светом, а сада се свађа још само сам са собом!

 

Нинус Несторовић на свој оригинални књижевни, сатирични начин преиспитује сложен и амбивалентан однос Вође и народа, где нико није невин.

Велика књижевна вредност Несторовићевих сатиричних драгуља је превасходно у њиховој избрушености. У њима нема ничег сувишног, непотребног. Њихова лепота је у јасноћи, прецизности и краткоћи. Његове језичке стрелице су убитачне јер су добро заоштрене и непогрешиво, ласерски прецизно погађају у само средиште мете, у најболнију тачку. Несторовићеви сатирични афоризми су крајње промишљени, дубоко проживљени и зато су истински субверзивни, опори, горки и сурово тачни.

Тајна величине и неодољиве привлачности Несторовићеве књиге Боже, упрости нам је у изванредно интелигентном и строгом одбиру афоризама од које је сачињена. (Не треба много памети па претпоставити да и наш изврсни афористичар може да „задрема“ и да напише по неки осредњи афоризам, али је довољно мудар и лишен сујете, па га неће објавити). На готово свакој страници ове сјајне књиге, налазе се бисер до бисера. Зато што је тако језички кондензована, а мисаоно, семантички густа и слојевита, вишезначна, она се чита концентрисано, споро, са уживањем књижевног сладокусца, који сваким поновним читањем открива нова значења.

 

Цео чланак можете прочитати овде.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.