fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

„Брутално сецирање друштва у распадању“: Изашао нови роман Татјане Врећо

Након два запажена романа „А није ми до смијеха“ (2017) и „Девет грама душе“ (2019) недавно је објављена нова књига списатељице Татјане Врећо „Зрно шећера у сланику“ у издању куће “Прометеј”.

 

У свом трећем роману Татјана Врећо још радикалније сагледава животне патње и страдања појединаца и читавих народа, условљене крупним друштвеним и политичким ломовима на крају 20. века на немирном балканском простору, поготово у БиХ и Србији.” у издању куће Прометеј.

Нови роман, према речима списатељице, говори о годинама у којима је одрастала, када је била млада, заљубљивала се, патила…

– Али и када сам страховала због рата, када сам била избеглица, када сам због сталне материјалне неизвесности морала да напустим домовину, а онда једног дана да сагледам све за и против живота у туђини и вратим се кући – каже Татјана Врећо.

Упркос томе, роман у издању „Прометеја“ није аутобиографија, већ је прича потпуна фикција. Дешава се осамдесетих и деведесетих прошлог века, па све до неких дана у двехиљадитим, дакле у питању су, како наводи ауторка, године које су оставиле неизбрисив траг, промениле нас, обликовале и својом бурношћу утицале на све нас али и на свет око нас.

„Перспектива казивања је онеобичена чињеницом да је главни јунак мушкарац и да кроз његову исповијест и изразито драматизовану перспективу, ауторка сагледава горку и необичну стварност, дајући своме јунаку Немањи Вуковићу позицију повлашћеног свједока са погледима, доживљајима и слутњама, блиским сопственом погледу на свеколику опору стварност“, записао је у рецензији романа Горан Максимовић.

Оценио је и да је дело, чији је лектор Александра Шаренац, „написано снажно, са успешним понирањима у тајне рањиве и крхке људске душе, као и бескомпромисним и бруталним сецирањима једног друштва у свеопштем распадању“.

Стога је, по суду Максимовића, „Зрно шећера у сланику“ узбудљива проза која читаоца неће оставити равнодушним, а истовремено ће пробудити у њему бројна потиснута питања и емоције.

Ауторка Татјана Врећо, рођена у Фочи, која живи и ради у Београду, примећује да данас бити нормалан значи бити незанимљив:

– Многи писци шокантним понашањем или писањем желе да скрену пажњу на себе. Бирам тежи пут, пут без скандала, јавних испада и егоцентричних наступа јер на крају крајева добро штиво увек нађе пут до читаоца.

 

Вест преузета са портала nova.rs

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.