Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

Branislavu Gulanu nagrada „Darodavnica”

Novosadski novinar i član UNS-a, Branislav Gulan, dobitnik je nagrade „Darodavnica” najvišeg priznanja Društva za narodno prosvećivanje „Svetionik” iz Kragujevca, za knjigu „Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države” na četvrtom književnom festivalu „Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu”.
Knjiga „Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države” objavljena je posle pet decenija novinarskog i publicističko-istraživačkog rada Gulana o ovoj oblasti, u izdanju Prometeja. Kao novinar „Večernjih novosti” uvideo je da i teme o selu mogu da pronađu mesto u medijima, iako „nije bilo pohvalno biti ’seljački novinar’”.
Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavljanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom prilikom ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog same sebe, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi – kazao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu.
U uvodniku knjige navodi se da je Gulan „ovom temom počeo da se bavi kada je, kao dete, odlazio u Bosnu i Hercegovinu, u Bosansku Krupu i selo Hašane, rodno mesto njegove majke. „Dolazio je i naš rođak, pokojni Branko Ćopić, kod koga sam odlazio u Beograd, i koji me je nadahnuo, da kad odrastem, pišem o selu”, stoji u knjizi.
Branislav Gulan dobitnik je UNS-ove nagrade „Zlatni klas” 1990. i 1995, kao i nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2016. godine.

Izvor: Udruženje Novinara Srbije.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.