Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Браниславу Гулану награда „Дародавница”

Новосадски новинар и члан УНС-а, Бранислав Гулан, добитник је награде „Дародавница” највишег признања Друштва за народно просвећивање „Светионик” из Крагујевца, за књигу „Руралне средине у Србији – спасавање села и државе” на четвртом књижевном фестивалу „Моје село у причама и песмама за 2019. годину”.
Књига „Руралне средине у Србији – спасавање села и државе” објављена је после пет деценија новинарског и публицистичко-истраживачког рада Гулана о овој области, у издању Прометеја. Као новинар „Вечерњих новости” увидео је да и теме о селу могу да пронађу место у медијима, иако „није било похвално бити ’сељачки новинар’”.
Случај је хтео да се то поклапа и са пет деценија мог новинарског, публицистичко-истраживачког рада у овој области. Држава је после седам деценија уништавања задругарства и запостављања села коначно схватила да је дошло време да се и овом приликом укаже дужна пажња. Не због тих области, већ због саме себе, односно владања у времену које долази. Јер, стање је такво да ће од 4.700 села у Србији чак 1.200 нестати за деценију и по. Остаће само споменици селима, ако буде имао ко да их сагради – казао је Гулан осврћући се на ово драгоцено штиво за које је добио награду.
У уводнику књиге наводи се да је Гулан „овом темом почео да се бави када је, као дете, одлазио у Босну и Херцеговину, у Босанску Крупу и село Хашане, родно место његове мајке. „Долазио је и наш рођак, покојни Бранко Ћопић, код кога сам одлазио у Београд, и који ме је надахнуо, да кад одрастем, пишем о селу”, стоји у књизи.
Бранислав Гулан добитник је УНС-ове награде „Златни клас” 1990. и 1995, као и награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе 2016. године.

Извор: Удружење Новинара Србије.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.
[mc4wp_form id=“3701″]