Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Mediji o knjizi

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

O knjizi Ninusa Nestorovića

Na nedavno održanom 21. Međunarodnom festivalu aforizma i karikature – Strumica 2020, poznati naš aforističar Ninus Nestorović nagrađen je Zlatnom plaketom za aforizam.
Ovo priznanje predstavljalo je najbolji mogući uvod u izlazak njegove nove knjige „Bože, uprosti nam”, objavljene pod okriljem novosadskog „Prometeja”. „Na korak smo od toga da saznamo koliko je duboka provalija ispred nas / Moja žena je kao automobile. I ona u gradu više troši nego na otvorenom / Ljudi su nekada bili naše najveće bogatstvo, a onda je to bogatstvo počelo da nam se rasipa / Za razliku od boksera, budale su raspoređene samo u tri kategorije: poluteška, teška i superteška / Blago onima koji se raduju našoj nesreći. Uvek imaju razloga za radost!”… samo su neki od gotovo 800 aforizama sakupljenih u ovoj knjizi, za koje prof. dr Ratko Božović kaže da predstavljaju „nove priloge za glosarijum našeg propadanja”.
„Kod aforističara satiričnog smera, kakav je Nestorovićev, nema ni laganja, ni prenemaganja, ni sentimentalnosti. On govori u svoje ime, ali i u ime onih koji nisu u prilici da se usprotive prokletstvu poništavanja vrednosti ljudskog dotojanstva. Kad brani slobodu, pravdu i vrednosti, kad brani čovečnost, čini to jasno da jasnije ne može biti. Bio je to njegov put do pročišćenog aforizma kao neumoljive misli naše sumorne sadašnjosti. Pokazalo se da takav aforističar nije samo paskalovska trska koja misli, već i trska koja probada čireve ljudske truleži”, ocena je profesora Božovića, uz opasku da su duhovito oštroumlje i kritički eros samo deo stvaralačkog identiteta svakog aforističara od kreativnog formata – „kakav je Nestorović”.
„Bože, uptosti nam” je šesta Nestorovićeva knjiga aforizama, nakon „Izgužvanih misli”, „Sizife, Srbine”, „Neraskidive veze”, „Vojne tajne” i „Ćuti i plivaj”. Za rok kritičara, novinara i pisca Petra Pecu Popovića, u pitanju su „nove umotvoruine majstora štitonoše iz elitnog ešalona Aleksandra Baljka“. „Ako je prihvatimo mišljenje da je aforizam ‘roman bez suvišnih reči‘, onda Ninus Nestorović odavno zaslužuje status našeg romanopisca klasika! Bez obzira na njegov stav da je aforizam književno delo u kojem pisac ima veoma malo prostora za dokazivanje, sam Nestorović nizom istinskih bravura-kalambura ukazuje koliko pravi dribling duha u skučenom predelu nudi šansu za šire sagledavanje naše sredine i ovog vremena”, ističe Popović, dodajući da je u zemlji u kojoj „više ne oplakujemo mrtve  – samo žive“, dragoceno smejati se i misliti nad knjigom „Bože, uprosti nam”.

 

Izvor: Dnevnik

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.