Zbog povećanog broja onlajn porudžbina, molimo Vas za strpljenje i razumevanje usled mogućeg kašnjenja porudžbina.
Besplatna dostava za porudžbine u vrednosti od 3.000 rsd ili više.
Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe, te odobravamo popust od 20% na sva izdanja i besplatnu isporuku za porudžbine veće od 3.000 dinara. Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe.

Vid’la žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu

Retko ko danas u Srbiji ne poznaje ovu narodnu izreku. Pitate li pak većinu Srba koji je njen smisao, izvesno ćete začuti odgovor poput: „To je osuda onog ko uporno radi nešto što mu ne dolikuje. Eto, žaba hoće da se potkuje kao da je konj, ali ne može jer ona nije konj i nema kopita”. Naravno, to tumačenje zasnovano na nečijoj (ne)predodređenosti neće biti pogrešno. Međutim, pitate li iste osobe zbog čega se ovo značenje povezuje baš sa žabom i potkivanjem konja, a ne, na primer, s jarcem, vranom ili kojom trećom životinjom s negativnim predznakom u srpskim verovanjima, retki će umeti da vam pruže valjano objašnjenje.
Koja je izreka u stranim jezicima analogna našoj o žabi i potkivanju? Verovali ili ne, tamo se pokondirenost najčešće uopšte ne vezuje za životinje, nego se u sličnim zgodama kaže: every one cannot dwell ad Rotheras; every one cannote speak with the king; non tutti possono andare a Roma e vedere il Papa…
Po rečima Veselina Čajkanovića nekada davno u našem narodu žaba beše ujedno ime velike podzemne boginje slične grčkoj Demetri ili germanskoj Nerti, dakle zaštitnice ljudske i zemaljske plodnosti.  Da je u našoj izreci reč baš o tom biću, upućuje i spajanje žabe s potkivanjem konja. U tom činu kriju se dva stara verovanja: ono o magijskom karakteru glavnog kovačevog oruđa, gvožđa, koje se zbog nesalomivosti smatra zaštitom od zla, te ono da gvožđe u vidu potkovice s krepalog konja čuva – porodilju. Drugim rečima, ova srpska izreka bi lako mogla da izvire iz predstave rađanja, početka života, prvobitno opisujući našu boginju plodnosti (žabu), koja dizanjem noge simbolično i pozitivno odgovara na molbu trudnih vernica da ih zaštiti – molbu u vidu potkivanja konja koji će očito biti žrtvovani žabi-babi, a s kojih će se potom skinuti potkovice da bi trudnicama postale amajlije.

Tekst preuzet iz knjige: Tajni jezik Srba

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.