Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

U sećanje na vojvodu Petra Bojovića

 

Vojvoda Petar Bojović rođen je u selu Miševići, kod Nove Varoši, 4/16. jula 1858. godine. Roditelji su mu bili poreklom iz Vasojevića: mati Rada, kći Boja Ajdačića iz sela Lopiže, a otac Peruta, mlađi brat Sava Bojovića, kneza Sjeničke nahije. Sklanjajući se od turskog zuluma sa porodicom je prešao preko Javora i naselio se u selu Radaljevu 1867. godine. Osnovnu školu je učio u Ivanjici. Gimnaziju je pohađao u Užicu i Beogradu. U Artiljerijsku školu stupio je 1875. godine.

U Velikom ratu vojvoda Bojović bio je načelnik Štaba Vrhovne komande i u dva navrata komandant Prve armije srpske vojske. Dao je veliki doprinos uspešnom proboju Solunskog fronta i pobedi savezničke solunske vojske nad Bugarskom 1918. godine, ratnoj pobedi kojoj nema ravne u Prvom svetskom ratu.

Uoči Drugog svetskog rata, aprila 1941. godine, imenovan je za vrhovnog inspektora celokupne vojne sile Kraljevine Jugoslavije. Posle aprilskog poraza kraljevske vojske vratio se u Beograd. U svom domu, u ulici Trnskoj broj 25, dočekao je oslobođenje Beograda. Umro je potpuno zaboravljen, 19. januara 1945. godine, usred neviđene ravnodušnosti za jedno herojsko doba.

 

Petar Bojović na Krfu, januar 1916.

Vojvoda Petar Bojović

tekst preuzet iz: Odbrana Kosova polja 1915. – Petar Bojović

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.