Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Torba

Torba je naš nerazdvojni pratilac u životu. Stoga se ta reč toliko odomaćila u našem jeziku da je više i ne osećamo kao tuđu. A torba, barem po poreklu, jeste tuđa,

strana reč. Primili smo je od Turaka, a Turci je, opet, baštine iz velike starine. Zato je teško reći šta je bilo izvorno značenje te reči. Ima više pretpostavki, pa su je neki istraživači dovodili čak i u vezu s rečju trbuh! Ho to nije toliko ni važno. Važno je da je dugom upotrebom torba postala naša reč, bez koje ne možemo. Zanimljivo je da u našem narodu ima mnogo različitih naziva za torbu. Evo samo nekih od njih: torbak, telećak, grudnjača, obramica, uprta, uprtnjača, užinara, strunjara, prtenjača, račarica, ranac, šerpelj, tornistar, ruksak itd.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.