Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Srbija u XIX veku očima stranaca

Stranci u Srbiji i njihovi zapisi i crteži

Jedna od najlepših i najsveobuhvatnijih monografija o Srbiji jeste knjiga Srbija u XIX veku očima stranaca. Zanimljivo je da je njen autor norveški akademik, slavista Svejn Menesland.
Među koricama ove knjige je obilje tekstova i ilustracija iz pera stranaca koji su boravili i putovali Srbijom u 19. veku. Njih je autor sakupljao deset godina, a zatim uredio i objavio kao monografiju. Ovom prilikom donosimo vam nekoliko zanimljivih isečaka iz nje:

 

Na kladencu kod Vranja, 1884, crtež Vladislava Titelbaha

 

Život srpske žene je težak i naporan. … Ima nečeg herojskog u priči o slovenskoj ženi koja ide da izvlači vodu iz bunara i vraća se sa punom kofom i novorođenčetom u kecelji. U doba efeminiziranosti srpska seljanka je rival Spartanki, i najbolje su one koje rađaju najviše dece. Od takvih žena, koje rade u polju kao deca, udaju se često u petnaestoj godini, teško možete očekivati lepotu, i mladi seljak više voli da stekne zdravu nego lepu ženu.

Iz knjige: DŽ. G. K. Minčin, Širenje slobode na Balkanskom poluostrvu, 1886.

Topli jodni izvori, Illustrirte Welt, 1884. crtež Teodora Brajdvizera

 

Dok sam se vozio kroz sela često sam viđao velike lutke – ponekad samo gužve od krpa, ponekad pretencioznije voštane figure – kako vise unutar prozora. Palo mi je u oči da je čudno da deca često biraju baš ovo mesto da tu stavljaju svoje lutke, ali posle mnogo vremena jedna uzgredna opaska mi je otkrila značenje ovog običaja. Ove lutke nemaju nikakve veze sa decom, ili samo kao predviđanje, jer se one stavljaju da skrenu prolaznicima pažnju da u kući živi devojka za udaju ili udovica.

Herbert Vivijan, Srbija, raj siromašnih, 1897.

 

Praznik sv. Metodija, Über Land und Meer, 1868, crtež Feliksa Kanica

 

U Srbiji ima 265 praznika. Ovdašnji arhiepiskop, koji je nekada bio mlađi kuvar kneza Miloša, nedavno je uputio čudovišan predlog da ljudi svih hrišćanskih vera treba da slave svoje brojne praznike. Za Srbina, koji od 365 dana radi sto, teško se može reći da shvata vrednost vremena.

The Illustrated London News, 31. decembar 1853.

 

Raskošna monografija Srbija u XIX veku očima stranaca trenutno je posebnom popustu od 50% koji traje do nedelje, 26. aprila, a poštarina je besplatna. Vaš primerak možete poručiti ovde.

 

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.