Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

SRBI U HABZBURŠKOJ MONARHIJI I

UVOD

Buran novovijekovni period obilježili su veliki sukobi i seobe, a srpski narod bio je učesnik mnogo istih. Da bismo što bolje bili upućeni u ovaj period, čitaocu se nudi fantastično štivo „Srbi u Habzburškoj monarhiji I” autora prof. dr Dejana Mikavice, prof. dr Nenada Lemajića, prof. dr Gorana Vasina i doc. dr Nenada Ninkovića u izdanju izdavačke kuće „Prometej” i predstavlja jednu od najznačajnijih monografija i sinteza o Srbima uopšte.

SADRŽAJ

Knjiga se sastoji iz dvanaest poglavlja lijepo raspoređenih i prilagođenih svakom čitaocu.

Prvo i drugo poglavlje sa naslovima „Rani kontakti Srba i Habzburgovaca” i „Na granicama dva carstva” daju čitaocu opšti uvod u sadržinu knjige i položaj naroda na prelomu vijekova. Poglavlje „Veliki bečki rat i Rakocijev ustanak” donosi podatke o velikom sukobu Habzburgovaca i Osmanlija, ali i unutrašnjih problema u okvirima monarhije. Naredno poglavlje „Pravno-politički položaj od cara Leopolda I do cara Jozefa II” pruža informacije o žili kucavici opstanka srpskoga naroda u Habzburškoj monarhiji – srpskim Privilegijama. Peto poglavlje „Kraljevina Srbija i Temišvarski Banat” govore o srpskim idejama i oblasnim cjelinama na kojima su se temeljili zahtjevi za srpskom teritorijom. Šesto, „Vojna granica”, je jedno od najbitnijih poglavlja, jer Vojna granica predstavlja najznačajniju oblast naseljenu većinom srpskim narodom koji je zahvaljujući svojim borbama mogao zahtijevati poboljšanje i potvrde Privilegija. Poglavlje „Stanovništvo Provincijala u XVIII veku” pruža sliku o narodu izvan Vojne granice. Osmo poglavlje „Srpska crkva od 1683. do 1788.” donosi priču o onome što nas je očuvalo na ovim prostorima – Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Karlovačkoj mitropoliji. Deveto poglavlje „Kulturno-prosvetni razvoj tokom XVIII veka” odnosi se na školstvo, umjetnost i kulturu Srba u okvirima Monarhije. Deseto poglavlje „Poslednji austrijsko-turski rat i srpski nacionalni preporod” pruža sliku o novim razmišljanjima Srba. Posljednja poglavlja „Revolucija i rat za Srpsku Vojvodinu 1848–1849” i „Vojvodstvo Srbija i prečanski Srbi u vreme Bahovog apsolutizma” govore o požaru Revolucije 1848, kao i borbi Srba za nacionalnu teriotorijalnu jedinicu – Vojvodstvo Srbija.

KRATAK KRITIČKI OSVRT

Krenuvši od analize samog početka, neizostavno je zapažanje da se autori pozivaju na mnogo izvora i literature. Uvidom u spisak istih, svaki čitalac se može uvjeriti koliko je potrebno djela i vremena da bi nastala jedna ovako kapitalna i mnogo bitna sinteza. Svako poglavlje je izuzetno kompaktno „upakovano” u cjelinu same sinteze. Sinteza koja je pred nama je najbolja na ovu temu u okvirima srpske istoriografije i sasvim sigurno predstavlja jedan veliki doprinos srpskoj istoriografiji, jer se pored priče o samim Srbima priča vrti i o drugim komšijskim narodima toga i sadašnjeg perioda. Organizacija same monografije je izuzetno dobra. Za početak prati se hronološki red, jer sami autori kreću od propasti srpske srednjovijekovne države. Stil pisanja je izuzetno lagan, ali krajnje jasan. Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima istorije, jer do njene objave studenti nisu mogli da nađu sve bitne informacije o ovoj temi na jednome mjestu. Međutim, kao i svaka monografija uvaženih profesora i ova knjiga je prilagođena širim čitalačkim masama, sa namjerom kako i sami profesori kažu da se napišu i prikažu najznačajnije informacije o našem narodu u ovom vremenskom periodu. Njena najveća ocjena je to što se u većini dijelova autori distanciraju od suvoparne i prevaziđenje pozitivističke metode iznošenja mnoštva činjenica, koje su često i naporne i nebitne.

O AUTORU:

Lazar  Radan rođen je 7. maja 1998. godine u Trebinju gde završava osnovnu i srednju školu. Godine 2017. upisuje Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu – odsek istorije. Živi i studira u Novom Sadu.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.