fbpx

Edukacija

Spašen ili spasen

Kako se kaže?

Ratovi, poznato je, donose stradanje i trpljenje. Kuće su popaljeneporušene, porodice raseljenerastavljene, mnoge ožalošćene… Sve trpe radnju koju je neko drugi na njima vršio. To se u jeziku iskazuje glagolskim pridevom trpnim.

Postojanje ili nepostojanje uslova za jotovanje u oblicima trpnog prideva najlakše je uočiti na jednom (istom) glagolu koji ima dve forme: spasitispasti. Od forme spasiti trpni pridev glasi spašen (sa jotovanjem: spasien – spasjen – spašen). Od forme spasti glasi spasen (jer nema uslova za jotovanje).

Dakle, onaj ko upotrebljava oblik spasiti, može reći spašen, spašavati, spašavanje, a onaj kome je bliže spasti upotrebljavaće oblike spasen, spasavati, spasavanje. Ipak, Pravopis srpskog jezika prednost daje varijanti spastispasen.

Prof. Ivan Klajn ide dalje pa kaže: „Ukoliko bi se prihvatio oblik spasiti, morala bi se priznati i glagolska imenica spašenje (umesto spasenje) i nesvršeni glagol spašavati (umesto spasavati), mada za njih nema potvrde u rečnicima.”

Dakle, ako hoćete da budete spaseni, nosite pojas za spasavanje i nadajte se spasenju!

 

tekst preuzet: Kako se kaže, Milorad Telebak

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.