Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

Svi smo trenutno u sličnoj situaciji, ali odluke kako ćemo iskoristiti vreme u uslovima ograničenog kretanja su individualne.
Mi želimo da Vas motivišemo da ovo vreme provedete čineći nešto dobro za sebe. Osim popusta od 20%, omogućili smo i besplatnu isporuku knjiga do Vaših vrata. 
Zaštitite svoje misli od medijske buke, uronite u dobru knjigu, naučite nešto novo, napajajte se korisnim i lepim stvarima i kad sve ovo prođe osećaćete da ste uradili nešto korisno za sebe. 

SPAŠEN ILI SPASEN

Ratovi, poznato je, donose stradanje i trpljenje. Kuće su popaljeneporušene, porodice raseljenerastavljene, mnoge ožalošćene… Sve trpe radnju koju je neko drugi na njima vršio. To se u jeziku iskazuje glagolskim pridevom trpnim.
Postojanje ili nepostojanje uslova za jotovanje u oblicima trpnog prideva najlakše je uočiti na jednom (istom) glagolu koji ima dve forme: spasitispasti. Od forme spasiti trpni pridev glasi spašen (sa jotovanjem: spasien – spasjen – spašen), a od forme spasti glasi spasen (jer nema uslova za jotovanje). Dakle, onaj ko upotrebljava oblik spasiti, može reći spašen, spašavati, spašavanje, a onaj kome je blile spasti upotrebljavaće oblike spasen, spasavati, spasavanje. Ipak, Pravopis srpskog jezika prednost daje varijanti spastispasen. Prof. Ivan Klajn ide dalje pa kaže: „Ukoliko bi se prihvatio oblik spasiti, morala bi se priznati i glagolska imenica spašenje (umesto spasenje) i nesvršeni glagol spašavati (umesto spasavati), mad za njih nema potvrde u rečnicima.”
Dakle, ako hoćete da budete spaseni, nosite pojas za spasavanje i nadajte se spasenju!

 

tekst preuzet: Kako se kaže, Milorad Telebak

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.