fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Спашен или спасен

Како се каже?

Ратови, познато је, доносе страдање и трпљење. Куће су попаљене и порушене, породице расељене и растављене, многе ожалошћене… Све трпе радњу коју је неко други на њима вршио. То се у језику исказује глаголским придевом трпним.

Постојање или непостојање услова за јотовање у облицима трпног придева најлакше је уочити на једном (истом) глаголу који има две форме: спасити и спасти. Од форме спасити трпни придев гласи спашен (са јотовањем: спасиен – спасјен – спашен). Од форме спасти гласи спасен (јер нема услова за јотовање).

Дакле, онај ко употребљава облик спасити, може рећи спашен, спашавати, спашавање, а онај коме је ближе спасти употребљаваће облике спасен, спасавати, спасавање. Ипак, Правопис српског језика предност даје варијанти спастиспасен.

Проф. Иван Клајн иде даље па каже: „Уколико би се прихватио облик спасити, морала би се признати и глаголска именица спашење (уместо спасење) и несвршени глагол спашавати (уместо спасавати), мада за њих нема потврде у речницима.”

Дакле, ако хоћете да будете спасени, носите појас за спасавање и надајте се спасењу!

 

текст преузет: Како се каже, Милорад Телебак

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.