Moja korpa (0)
  • Nema proizvoda u korpi.

Edukacija

„ŠOROM, SREDOM”, BORA OTIĆ

Već neko vreme je knjiga stajala na polici u mojoj kućnoj biblioteci. Ne znam zašto, nekako sam je obilazila. U stvari, bilo je više razloga. Odlagala sam čitanje, da mi knjiga „duže traje”. A i nekako sam pronalazila praktične razloge, zašto baš sad ne mogu da je čitam: veći format, ne mogu da je čitam u krevetu. A i trebaće mi više vremena za nju, uvek je neka gužva.

* * *

I onda sam je samo uzela. Naspram prethodno navedenih razloga, možda još u nezgodnije vreme. Letnje vrućine. Nije fer, da upropastim tako lepu knjigu. Ali, eto, samo sam je uzela sa police. I sela ispod oraha.

* * *

Naravno da mi ništa nije smetalo. Ništa nisam ni primetila. Ni pretopao vazduh koji kao da se ne pomera. Knjigu sam brzo pročitala, i primetila da sam to trebala odavno da učinim.

* * *

Gledam Borine emisije godinama, sa manjim prekidima. Oduševila me je ideja, da je deo „5kazanja” prenet u knjigu! (Ne)logičan sled. Mnogo bolji, nego današnji trend. Sada je veoma popularna ekranizacija knjiga, i, obično, ekranizacije su lošije od knjiga. Ali, ovde je obrnut slučaj. Emisije su toliko lepe, dobre, istinite i jednostavne, da su zaslužile knjigu! (Što se ne može reći za mnogo emisija na našim TV kanalima.)

* * *

Žao mi je što knjigu nisam pročitala ranije. Da te reči, slike, budu što duže u meni. Da me duže uveseljavaju. I da me duže čine pomalo tužnom i setnom, ali to su osećanja koja volim u ovom slučaju, i prepuštam im se dobrovoljno.

* * *

Knjiga je veoma lepo, dobro, urađena. Listovi su puniji, kvalitetni. Knjiga i lepo miriše. Svaku priču prate dve slike, jedna pre, i jedna posle priče. Očaravajuće slike. Svaka je dodatna priča za sebe, ali i deo same priče. Zadržavala sam se na nekim rečima, detaljima, slikama. Vodila su me na ta mesta. Među te ljude. A i vraćala su me na neka moja mesta, među meni drage ljude, kojih sada, većinom, više nema.

* * *

Reči su pronalazile lako put u meni. Veoma brzo su pronalazile vrata koja su duboko u meni, i koja držim zatvorena. Jer ne znam šta da radim sa sećanjima i osećanjima koja se nalaze iza njih. A, i, naravno, svakodnevnica nas tera da mislimo samo na nju.

* * *

Držanje knjige „Šorom, sredom” u rukama izaziva neobičan osećaj. Mislim da je glavni razlog, to što knjiga može da se – dodirne. Čim se otvori, dotaknu slike i reči, automatski se otvara portal, koji kaže, da sve što piše u knjizi, nije nestalo, i da je sve to blizu nas, na korak. I manje. Knjiga i ne mora da se čita, dovoljno je da se lista, gleda, i tako može da se „čita”.

* * *

Knjigu „Šorom, sredom” treba imati. Pozajmiti. Uzeti iz gradske/seoske biblioteke. Gledati je. Listati. Pročitati je celu, odjednom. Ili čitati je na parče. Oplemenjuje um, srce i dušu. Prostor i vreme.

O AUTORU:

Marija Subić rođena je 1978. godine u Zrenjaninu. Odrasla i školovala u Zrenjaninu (osnovna škola, srednja-ekonomska škola, fakultet – profesor informatike) Radi u Zrenjaninu, kao programer.

Obaveštenje o slanju rukopisa

Uredništvo IK Prometej obaveštava sve zainteresovane autore da u naredne dve godine nećemo imati mogućnosti za razmatranje novih rukopisa. Zbog već popunjenog izdavačkog plana za 2020. i 2021. godinu nećemo primati i razmatrati nove predloge. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Prijava na bilten

Budite obavešteni o novostima i akcijama u IK Prometej.