fbpx

Едукација

„ШОРОМ, СРЕДОМ”, БОРА ОТИЋ

Већ неко време је књига стајала на полици у мојој кућној библиотеци. Не знам зашто, некако сам је обилазила. У ствари, било је више разлога. Oдлагала сам читање, да ми књига „дуже траје”. А и некако сам проналазила практичне разлоге, зашто баш сад не могу да је читам: већи формат, не могу да је читам у кревету. А и требаће ми више времена за њу, увек је нека гужва.

* * *

И онда сам је само узела. Наспрам претходно наведених разлога, можда још у незгодније време. Летње врућине. Није фер, да упропастим тако лепу књигу. Али, ето, само сам је узела са полице. И села испод ораха.

* * *

Наравно да ми ништа није сметало. Ништа нисам ни приметила. Ни претопао ваздух који као да се не помера. Књигу сам брзо прочитала, и приметила да сам то требала одавно да учиним.

* * *

Гледам Борине емисије годинама, са мањим прекидима. Одушевила ме је идеја, да је део „5казања” пренет у књигу! (Не)логичан след. Mного бољи, него данашњи тренд. Сада је веома популарна екранизација књига, и, обично, екранизације су лошије од књига. Али, овде је обрнут случај. Емисије су толико лепе, добре, истините и једноставне, да су заслужиле књигу! (Што се не може рећи за много емисија на нашим ТВ каналима.)

* * *

Жао ми је што књигу нисам прочитала раније. Да те речи, слике, буду што дуже у мени. Да ме дуже увесељавају. И да ме дуже чине помало тужном и сетном, али то су осећања која волим у овом случају, и препуштам им се добровољно.

* * *

Књига је веома лепо, добро, урађена. Листови су пунији, квалитетни. Књига и лепо мирише. Сваку причу прате две слике, једна пре, и једна после приче. Очаравајуће слике. Свака је додатна прича за себе, али и део саме приче. Задржавала сам се на неким речима, детаљима, сликама. Водила су ме на та места. Међу те људе. А и враћала су ме на нека моја места, међу мени драге људе, којих сада, већином, више нема.

* * *

Речи су проналазиле лако пут у мени. Веома брзо су проналазиле врата која су дубоко у мени, и која држим затворена. Јер не знам шта да радим са сећањима и осећањима која се налазе иза њих. А, и, наравно, свакодневница нас тера да мислимо само на њу.

* * *

Држање књиге „Шором, средом” у рукама изазива необичан осећај. Мислим да је главни разлог, то што књига може да се – додирне. Чим се отвори, дотакну слике и речи, аутоматски се отвара портал, који каже, да све што пише у књизи, није нестало, и да је све то близу нас, на корак. И мање. Књига и не мора да се чита, довољно је да се листа, гледа, и тако може да се „чита”.

* * *

Књигу „Шором, средом” треба имати. Позајмити. Узети из градске/сеоске библиотеке. Гледати је. Листати. Прочитати је целу, одједном. Или читати је на парче. Оплемењује ум, срце и душу. Простор и време.

О АУТОРУ:

Марија Субић рођена је 1978. године у Зрењанину. Одрасла и школовала у Зрењанину (основна школа, средња-економска школа, факултет – професор информатике) Ради у Зрењанину, као програмер.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.