Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Шах

Ако знате шта је то чатуранга, чатранг, шатранџ, сигурно добро познајете шах и његову историју.  Чатуранга је најстарије име “игре на 64 поља” настало у Индији пре неких 1400 година. Од индијаца “чатурангу” су преузели Персијанци (Иранци), а од њих Арапи, под именом шатранџ. Арапи су „шатранџ“ пренели у Европу, где је та игра усавршена и где је стекла ново име – шax, c различитим изговором у разним језицима. To, заправо, и није неко ново име, јер реч шax потиче из персијског језика и значи дословно – „краљ“. Ново је само то

што је речју шах („краљ“), која је назив једне од главних фигура, названа цела игра. У шаховској игри има још један занимљив израз. To je – маt. Поред маt, говори се још и маtираtи, маtpозиција и сл. И маt је персијска реч, која у преводу на наш језик значи:

„мртав“. Данас се она самостално употребљава, а некада је то био само део реченице. Персијанци су, наиме, кад би довели противничког краља у безизлазан положај, говорили: „Еш шах мат“, што је значило: „Краљ је мртав“. Тиме се завршавала шаховска партија, као што се данас завршава речима: „Мат“ или „Реми“. Занимљиво је да су Руси узели као назив игре готово целу реченицу „Краљ је мртав“ („Еш шах мат“). Они, наиме, шах називају шахмаtы. A y нас је, ето, као назив прихваћена само једна реч – шax, при чему и не помишљамо да она, у ствари, значи – „краљ“.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.
[mc4wp_form id=“3701″]